• Pin it! Print

    Herfstkost

    P1050255



    Het is de laatste weken superdruk, vandaar deze korte postjes. Nog even geduld, over enkele dagen heb ik weer iets meer tijd.



    Spruiten (schoongemaakt)
    Wortelen (in grove stukken)
    Krielaardappeltjes
    Champignons
    Spekblokjes
    Boter
    Olijfolie
    Rozemarijn
    Peper
    Zout

     
    Stoom de groenten en aardappelen bijna gaar. Bak de spekblokjes en champignons in een beetje boter en olijfolie, voeg de gestoomde groenten erbij en bak tot deze gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en enkele rozemarijnnaaldjes.

     
    Tip: Als je de spekblokjes achterwege laat heb je een vegetarisch gerecht.

  • Pin it! Print

    Weekend van de Limburgse hoeve- en streekproducten

     provlimb

     

    Dit weekend, 27 & 28 september kan u op tal van plaatsen terecht voor het weekend van de Limburgse hoeve- en streekproducten. Ontdek zelf hoe lekker Limburg is!

     

    lbhoevestreekproducten Info >>>

     

  • Pin it! Print

    Sushi voor luie koks

    sushi

     

    Zin in sushi, maar geen goesting of tijd om ze zelf te maken? Of geen (goed) sushi restaurant in de buurt? Dan koop je toch gewoon kant-en-klare sushi. Delhaize heeft in zijn visafdeling al een poosje een klein assortiment. De sushi is in verschillende combinaties te krijgen en inclusief opgelegde gember, wasabi, sojasaus, een schaaltje en wegwerp eetstokjes (zie foto onderaan). Handig voor tijdens de lunchpauze of picknick, maar als je ze presenteert op een bord of sushitafeltje is er geen mens die in de gaten heeft dat ze niet zelf gemaakt zijn. Ze zijn best goed, al verkies ik verse zelfgemaakte uit de sushibar of uit eigen keuken.

    sushi2

  • Pin it! Print

    Eend met witlof in appelsiroop en kastanjes

    eend, kastanjes en witlof
     

    Een heerlijk gerecht om de herfst te verwelkomen. Het witlof is één van onze favoriete bereidingen en een aantal jaren geleden werd het door het magazine Weekend Knack goed genoeg bevonden voor een finaleplaats in de wedstrijd ‘Hobbykok van het jaar’. Het werd helaas geen winnend recept, maar het gerecht klaarmaken in een professionele keuken en laten proeven en beoordelen door een jury was een interessante ervaring. Het was trouwens een onderdeel van een vegetarisch gerecht en als ik eerlijk ben kwam het nog niet eens in de buurt van de creaties van de terechte winaars. In al die jaren heb ik zowel met dit gerecht, als met mijn kookkunsten in het algemeen, een evolutie doorgemaakt. En die evolutie gaat nog steeds door.


    Voor 4 personen

    Het witlof
    6 à 8 stronkjes witlof (van dezelfde grootte)
    Ca. ½ l bouillon (groente- of kippenbouillon)
    3 klontjes boter
    1 el appel- of/en perensiroop
    4 el Balsamico
    Peper en zout

    Maak het witlof schoon, halveer ze en verwijder het bittere hart.  Leg ze met het snijvlak in een diepe pan (hapjespan).  Overgiet met de bouillon, voeg de siroop, boter en balsamico toe.  Laat gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje met een deksel op de pan koken.  Neem het deksel weg en laat verder garen.  Wanneer de bouillon verdampt is gaan de boter, siroop en balsamico karameliseren. Breng op smaak met peper en zout. 


    De eendenborstfilets
    2 à 4 eendenborstfilets met vel
    Peper en zout

    S
    nijd de vel- of vetkant van de filets kruiselings in tot op het vlees.  Wrijf het vlees in met wat peper en zout.  Bak de filets met de velkant naar beneden gedurende ca. 6 à 7 minuten of tot de vetkant krokant is, in een pan zonder vetstof.  Het vlees bakt in zijn eigen vet.  Draai de filets om en bak nog 3 à 4 minuten aan de vleeskant tot het binnenin rosé is.  Haal het vlees uit de pan en laat 5 minuten op een warme plaats rusten alvorens het te versnijden. 

    De kastanjes
    200 à 300 g gepelde, gekookte kastanjes
    1 el boter
    Peper en zout

    Verwarm de boter in een pan en voeg de kastanjes toe, laat ze een beetje bruinen en breng op smaak met peper en eventueel zout.

    Tip: De kastanjes kunnen vervangen worden door aardappelpuree of -kroketjes.

    Wijn: Barbera d’ Alba Canova 2005 van Gigi Bianco

     

     

     

     

     

  • Pin it! Print

    En dan was er … Le Saint James

    st james terras
    Die heerlijke, zwoele avond in Bordeaux was helaas ook onze laatste vakantieavond. Bij wijze van afscheid, vierden we die in stijl. Ik trok mijn mooiste jurk aan en mijn sandaaltjes met hoge hakken, terwijl mijn wederhelft voor weloverwogen Italiaanse nonchalance ging. Wij werden om 20 uur in Le Saint James in Bouillac verwacht, meer bepaald in hun restaurant ‘Côté Cour’, waar Michel Portos de scepter zwaait. Via een pad door de voortuin die ook dienst doet als wisselende tentoonstellingstuin, bereikten we de ontvangst. Tijdens ons bezoek was er een tentoonstelling van wel erg lugubere en trieste beelden, maar dat kon de sfeer niet drukken. Onder professionele begeleiding werden we naar onze tafel gebracht en tijdens het heen wandelen werden we meermaals vriendelijk welkom geheten door het talrijke personeel. Maar ik was vooral gecharmeerd door de tuin en nog meer door het uitzicht over de Garonne en de stad Bordeaux en aan de linkerzijde de fraaie architectuur van het hotel. Le Saint James is nl. ontworpen door de gerenommeerde architect Jean Nouvel
    Door het bladerdek van de tamme kastanjes en de lindebomen, schenen straaltjes zonlicht die de eenvoudig gedekte tafels op de verschillende terrassen versierden. Later die avond zouden slingers met witte lampjes en de lichtjes van de stad voor de sfeer zorgen. Op het sneeuwwitte tafelkleed lagen twee ronde lederen onderleggers, één in roestoranje en de ander in chocoladebruin. Naast een mooi en sober beschilderd onderbord lag een moderne messenhouder in roestvrij staal en verder stond er nog een eenvoudig zwart waterglas. Geen bloemen, maar wel een bolvormige kandelaar met waxinelichtje. De menukaarten in dezelfde tinten oranje en bruin als de onderleggers, waren strak en goed gelay-out. Ik was in mijn nopjes en dat zou die avond alleen nog maar beter worden. Mijn man werd helemaal enthousiast bij het aanschouwen van één van de menusuggesties met aangepaste wijn. Er stonden minstens drie wijnen vermeld die hij al zo lang wilde proeven. We moesten dus niet lang nadenken over wat we zouden bestellen.

    st james 1st james 2We dronken elk een lekkere coupe champagne ‘Bruno Paillard speciale reserve’ en kregen daarbij een zeer smakelijke gazpacho van tomaat en sinaasappel met daarin een spiesje met een zoetzuur sardientje en op een toastje een puree van kabeljauw en magret. Vervolgens kwam er een kommetje met daarop een plat, zwart deksel met hetzelfde motief als het onderbord en er werd ons vriendelijk gevraagd om het deksel links van ons bord te plaatsen. Een beetje nieuwsgierig naar wat hiervan het nut was wachtten we af, maar lang duurde dat niet want daar kwam het broodmeisje al. Het dekseltje deed dus dienst als broodbordje, weer zo één van die eenvoudige maar goed doordachte details waarvan ik houd.

    st james 3In het kommetje zelf zat, onder een opaalkleurig velletje (lasagne op basis van visfond), een salade van kerstomaatjes, sjalot en een beetje foie gras. Niet meteen een hoogvlieger, maar zeker niet slecht.

    st james 4Het volgende hapje echter, was dat wel. In het midden van onze mooie borden lagen twee oesters in hun schelp, op een mousse van gerookte raap en onder een kleedje van whiskygelei. Eerlijk gezegd ben ik niet zo een liefhebber van de rauwe en zilte oestersmaak, maar deze waren lichtjes op hout gerookt en erg te genieten. Dit waren slechts de amuses, het festijn moest nog beginnen!

    st james 5Bij een geweldig glas Chablis 1er Cru La Forest 1999, Domaine Dauvissat (mijn man noteerde hierover het volgende: ‘wat een lengte, diepte, mineraliteit, wauw!) kregen wij gebakken foie gras, afgewerkt met krokante gembersnippers en daarbij een (gedroogde) pruim gevuld met een mengsel van yoghurt, citroen en gember. Deze combinatie was perfect, de smaken vulden elkaar volledig aan, het fris zure van de yoghurt verzachtte het vette van de foie gras en de gember gaf het geheel een exotische toets. Vaste lezers kijken waarschijnlijk vreemd op dat ik zo’n lofzang uitspreek voor foie gras, maar het gaat om het gehele smakenpallet en trouwens meer dan de helft van het vlees ging naar mijn man.

    st james 6Wat volgde was een ware ontdekking. Wij kregen een bouillon van sardines met hierin drie lichtjes taaie schelpdiertjes en drie soorten zurige groentebolletjes. Qua smaak en textuur een ware sensatie. Het was de eerste keer dat we deze Ormeau (de schelpdieren) proefden. Ze zouden Europese abalone genoemd worden en komen meestal voor in Bretagne, maar blijkbaar ook aan de kusten in de buurt van Bordeaux. Omdat de diertjes zo taai zijn, worden ze net zoals bij inktvis zacht geklopt. Tot groot jolijt van manlief werd hierbij en bij het volgende gerecht een geweldig lekkere Condrieu Chaillées de l'Enfer 2006 van Domaine Vernay geschonken. De verrassingen en de kwaliteit volgden elkaar op en we waren nog niet eens halfweg, maar we waren het er alvast over eens dat dit één van de betere eetervaringen ooit was.

    st james 13Toen kwam het volgende gerechtje en mijn ogen straalden bij het aanschouwen van wederom een geweldige presentatie. In een vuurvast, glazen steelpannetje kregen wij een puree van look, een puree van spinazie, doperwtjes en rivierkreeftjes, afgewerkt met een takje dille bloesem. Het deksel werd van het pannetje genomen en we werden getrakteerd op een schitterend samenspel van kleur en geur, om over de smaak nog te zwijgen. Zonder overheersend te zijn, smaakte vooral de look door. Het was in alle opzichten subliem en dat vond ik ook van mijn hoofdgerecht.

    st james 7Op een balkje van zeer geconcentreerde, gegaarde tomaat lag een flinterdun laagje mozarella en daarbovenop een stuk op vel gebakken rode poon. Afgewerkt met een soort vloeibare tapenade en een krokant koekje dat ik niet helemaal kon thuisbrengen. Het leek op een rijstwafeltje met zeewier. Ook in dit, misschien niet het meest verrassende gerecht zaten alle smaken goed.

    st james 8Het was heerlijk en dat vond mijn man ook van zijn hoofdgerecht, een perfect gebakken duivenborst met een julienne van groenten op smaak gebracht met een zachte vinaigrette en verpakt in een rijstvel. Bij beide gerechten dronken we weer een lekkere wijn, dit keer Saumur Champigny "La Marginale" 2003, Domaine des Roches Neuves.

    st james 11Het kaasdessert was geen assortiment kazen zoals in de meeste (Franse) restaurants, maar het vormde een compleet gerecht. Het is moeilijk te zeggen wat ik die avond het lekkerste vond, maar dit dessert kwam aardig in de buurt. Wij kregen een gefrituurde quenelle van verse geitenkaas met bieslook en look op zoete komkommerslierten en een gelei van rode paprika. Overheerlijk!  De begeleidende wijn hierbij was Roc de Cambes 1994, Côtes de Bourg, opnieuw zeer lekker. Bij de zoete desserts kregen we een zoete wijn, nl. Rivesaltes 2001, Château La Casenove, Vin Doux Naturel, hij was een beetje stroperig maar zeker niet mierzoet.

    st james 9Het is eerste zoet dessert, dat op de foto een beetje op een spook lijkt, was een soort vermicelli met limoen, een gelei die een beetje naar klissensap smaakte en rode besjes. Heel fris en ook zeer interessant.

    st james 10Dessert nummer twee was een combinatie van vanille-ijs, luchtige chocolade mousse en een soort tapioca met rode bessensmaak, samen gehouden tussen twee chocolade staafjes en afgewerkt met suikerspin. Op zich al een heel lekkere combinatie, maar wat dit gerecht extra bijzonder maakte was paprikamousse die hierbij geserveerd werd en die zorgde voor een zeer aangename ervaring.

    st james 12Het allerlaatste dessert was een carpaccio van aardbei, afgewerkt met een krokant koekje, sorbet en een schuimpje van aardbei, lekker licht en fris. Wij hadden geen zin in koffie of thee en bestelden nog 2 glazen rode wijn, desondanks mochten we wel nog enkele lekkernijen kiezen uit de talloze gevulde wodkaglaasjes die van tafel tot tafel gingen. Bijzonder lekkere combinaties als groene thee met lychee, abrikoos met verbena en rabarber met rode vruchten zorgden voor de definitieve afsluiter van ons avondmaal én van onze vakantie. 
     

    Wij hebben al vaak lekker gegeten, maar deze keuken is inventief, licht en overheerlijk met erg veel aandacht voor presentatie en details. Het hele plaatje klopt, het decor, zowel binnen als buiten, de bediening, het servies, de wijn, etc. Het wijnarrangement dat wij vanavond hadden, is het beste ooit. Geen flut wijntjes, maar pure klasse. Je kreeg dan wel maar 1 glas per gerecht, maar dat was ruim voldoende, zoniet kon je tegen betaling meer krijgen. Wij betaalden voor het menu € 190 per persoon, waarvan € 65 voor de wijn, wat zeker niet overdreven is. Le Saint James is een revelatie die voor ons 3 sterren verdient in plaats van dat ene sterretje dat op hun naam staat. Als we nog eens in de buurt zijn mogen ze ons zeker verwachten, ik zou zelfs eens in hun hotel willen overnachten.

    http://www.saintjames-bouliac.com/uk/navigation.php

     

    vorkje45