• Pin it! Print

    Liefdeskunsten

    liefdeskunstenis één van de boeken die ik tijdens onze vakantie las. Het is de debuutroman van Sara Allen en gaat over eten en liefde, twee zaken waarover ik graag lees. Het is geen meesterwerk, bovendien een echt vrouwenboek, maar ik heb het met plezier gelezen. Het was misschien nog leuker geweest als er wat recepten in zouden staan, zodat we de toverkracht van lavendelbrood, rozengeraniumwijn of paardenbloemquiche zelf zouden kunnen ontdekken.   
     

    Het verhaal:

    De Waverleys wonen al generaties lang in het pittoreske Bascom; in een oud huis met een ommuurde tuin waarin alles wonderlijk genoeg het hele jaar door in bloei staat. Voor de inwoners zijn de Waverley-vrouwen een mysterie, er is haast iets magisch aan ze. Claire Waverley, de oudste van twee zussen, heeft een klein maar succesvol cateringbedrijfje opgezet. Haar gerechten zijn onweerstaanbaar en het effect dat ze hebben op haar gasten is zelfs legendarisch te noemen. Maar als Claires zus Sydney na tien jaar ineens op de stoep staat met haar dochtertje, weet Claire zeker dat haar heerlijk rustige bestaan voorgoed zal veranderen.
     

    Meer info: www.boekerij.nl

     

     

     

     

  • Pin it! Print

    Smullen onder de platanen

    salade met kreeft


    Op 14 juli, de Franse nationale feestdag werden we uitgenodigd door een koppel vrienden. Hij een echte Fransman en zij een Duitse kunstenares in wiens gezelschap wij graag vertoeven. Na een bezoekje aan Saint Emillion mochten we kiezen of we ‘s avonds in hun pas aangekochte, nog lege chateau wilden picknicken of liever in een 1 sterrenrestaurant wilden gaan eten. Ik wilde niet onbeleefd zijn en liet de keuze aan mijn man over, die gelukkig zonder te twijfelen voor het restaurant koos. We reden dus naar Langon, niet zo ver van Bordeaux om bij Claude Darroze te gaan eten. Een restaurant dat al jaren een zeer goede reputatie geniet. Het was mooi weer en daarom aten we buiten op het grote, met oude platanen overdekte terras. Ik was enigszins verbaasd dat we op witte plastieken stoelen met groenwit gestreepte kussens zaten, maar blijkbaar kan dat in Franse sterrenrestaurants. Waarschijnlijk hechten we hier in België meer belang aan een mooi interieur en exterieur met dito meubels. Maar de stoelen zaten goed en het geheel oogde helemaal niet slecht, dus verder niets op aan te merken. Wij volgden de gastheer met het menu en de wijn en kregen als amuse bouche een gevulde eierschaal met roerei en truffel, een lekker kreeftensoepje en een mousse van Parmezaan, klassiek maar lekker.

    gepocheerd ei met morillesDe eerste wijn waarmee we startte was een witte, nl. Chateau Carbonnieux 2005, een schitterende keuze! Als voorgerecht kregen we een correcte lauwwarme salade van kreeft met een lekkere vinaigrette (zie foto bovenaan). Het tweede gerecht was voor mij een gepocheerd ei met morilles, super eenvoudig maar overheerlijk. Het water loopt me nog steeds in de mond als ik eraan terugdenk.

    kabeljauw met artisjokMijn tafelgenoten aten de kabeljauw met artisjok en een zuiderse ratatouille, dat ik als hoofdgerecht nam. Eveneens een geslaagde combinatie, al vond ik de jus op basis van ansjovis iets te sterk, terwijl de heren dat juist zo lekker vonden. Smaken verschillen nu eenmaal.

    duif met labbonenDe rest van het gezelschap at als hoofdgerecht duif gevuld met foie gras, levertjes en labbonen en waren hierover zeer enthousiast. Bij het hoofdgerecht dronken we met zijn allen een heerlijke rode wijn, nl. Pichon Longueville Comtesse. Het dessert was een minibuffet op één bord. Mijn man vond de tiramisu overheerlijk, onze vriendin genoot dan weer erg van het chocolade dessert, terwijl ik het hield bij de lichtere sorbets, waaronder eentje van thee met munt. Allemaal perfect bereidde nagerechten. Dit restaurant met een eerder klassieke keuken is een echte aanrader. Prijs kwaliteit zeer in orde, wij hoefden de rekening niet te betalen, maar dit menu kostte ongeveer € 75, wat voor een restaurant op dit niveau zeer aanvaardbaar is.

    http://www.darroze.com/

    vorkje4

     

  • Pin it! Print

    Tajine van lams en knolgroenten

    lamstajine



    Tajine is zowel de benaming voor de pot uit aardewerk waarin dit Noord-Afrikaanse stoofpotje gemaakt wordt, als voor het stoofpotje zelf. De pot bestaat uit 2 delen, de onderkant is de ‘pan’ die je afsluit met de hoge spitstoelopende deksel. De originele tajine wordt meestal op een houtskoolvuurtje of in een oven gebruikt. Onlangs kocht ik bij Ikea een tajine van aluminium, die op een elektrisch vuur kan gebruikt worden. Hij oogt mooi, maar een aardewerken exemplaar ziet er natuurlijk veel authentieker en smakelijker uit. De pan van deze Ikea tajin is voorzien van een anti-kleeflaag en het deksel is van steengoed. De nadelen zijn echter dat de handvaten heel heet worden en dat het deksel nogal veel plaats inneemt, maar voor de rest doet de pan het prima, dat bewijst dit gerecht.  

    v
    oor 4 personen

    500 à 600 g lamsbout zonder been en vet (in blokjes van ca. 4 cm)
    Peper
    Zout
    Olijfolie
    1 el Harissa (pimentpasta)
    2 tenen knoflook (fijngehakt)
    5 tl ras el hanout (specerijenmengsel)
    3 dikke wortelen (in ca. 2 à 3 cm gesneden)
    1 rode ui (in partjes gesneden)
    6 vastkokende aardappelen (in de lengte in 4 geneden)
    4 raapjes (in 4 à 6 stukken gesneden)
    5 tomaten (in partjes, zonder schil en ontpit)
    1 handvol gedroogde abrikozen (geweekt)
    1 handvol rozijnen (geweekt)
    1 handvol ontpitte zwarte olijven
    Ca. 600 ml kippen- of groentebouillon
    Verse koriander
    Verse munt

    Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de olijfolie en schroei het vlees aan alle kanten dicht tot het mooi bruin kleurt en haal het uit de pan (doe niet te veel vlees in één keer in de pan, omdat het dan gaat stoven i.p.v. bakken). Laat het braadvet in de pan, voeg eventueel nog een beetje olie toe en roerbak hierin de look, ui en harissa. Doe het vlees terug in de pan. Schik vervolgens hierop alle groenten, de abrikozen, rozijnen en olijven en eindig met de tomaatpartjes. Strooi de ras el hanout over het gerecht en giet er vervolgens de bouillon over tot ca. 2 cm onder de rand van de tajine. Dek af en laat op een zacht vuurtje sudderen gedurende 1½ à 2 uur of tot het vlees zacht is. Strooi voor het opdienen gehakte koriander en muntblaadjes over de tajine. 

    Serveer met couscous.



    Tip: Harissa en Ras el hanout zijn in Marokkaanse voedingswinkels, maar ook in de betere supermarkt te koop.

    Wijn: Een schitterende Boekenhoutskloof Shiraz 2004    

    Muziek: Tijdens het koken zeer toepasselijk Cookin’ with the Miles Davis Quintet/Prestige 7094

     

     

     

     

     

     

     

      

     

     

  • Pin it! Print

    BBQ: Gemarineerde varkensrib met lenterol

    gemarineerde rib met lenterol


    Voor marinades kan je recepten volgen of zelf maar wat uitproberen en dat laatste doe ik natuurlijk het liefst. Ik vertrok van een Cajunmarinade, maar al gauw werden er een hoop Chinese ingrediënten aan toegevoegd, zodat het een eerder Aziatische toets kreeg. Gelukkig schreef ik alles op, want dat wil ik wel eens vergeten tijdens het experimenteren. 

    Voor 4 personen

    4 dikke varkensribben    

    Droge marinade:
    1 el cajunkruiden
    ½ el lookpoeder
    ½ el Worcestershiresaus
    peper

    Natte marinade
    1 kopje witte wijnazijn
    1/3 kopje witte wijn
    1/3 kopje water
    2 el ketchup
    ½ el Worcestershiresaus
    1 el esdoornsiroop
    ½ el mosterd
    2 el rietsuiker
    1 el tomatenpuree
    1 el donkere sojasaus
    ½ el sesamolie
    5 kruidenpoeder (Chinese mix)
    1 mespunt peper
    1 mespunt geplette Sechuanpeper

    Lenterollen:
    1 wortel
    1 stuk Chinese kool
    1 stuk IJsbergsla
    Verse korianderblaadjes
    1 stukje gember
    2 el koolzaadolie
    1 el limoensap
    ½ el verse gember geraspt
    4 rijstvellen 

    Chinese pruimensaus (kant-en-klaar)

    Meng alle ingrediënten voor de droge marinade en wrijf hiermee het vlees in. Doe alle ingrediënten voor de natte marinade in een sauspannetje, meng goed onder elkaar en laat een beetje inkoken. Neem de marinade van het vuur, laat iets afkoelen en overgiet er daarna de ribben mee. Laat minstens 2 uur (tot 1 nacht) marineren in de koelkast. Grill ze op de BBQ of in een grillpan en bestrijk regelmatig met de marinade. Ribben worden zachter naarmate ze langer en langer bakken. Zorg ervoor dat het vuur niet te hevig is. 

    Snijd de groenten voor de lenterol in fijne reepjes, vermeng met de olie, limoen, gember, peper en zout en laat 15 minuten staan. Week de rijstvellen één voor één en vul ze met een hoopje uitgeknepen salade en rol ze vervolgens op.

    Serveer de Ribben met een lenterol en een streepje pruimensaus.

    Tip: Nadat de ribben uit de marinade gehaald zijn, kan deze ingekookt worden tot een stroperige saus. Serveer deze saus eventueel i.p.v. de pruimensaus.      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Pin it! Print

    La tupina

    la tupina


    Een van de restaurants op ons Bordeauxlijstje ligt in het centrum van de stad, meer bepaald in de Rue Porte de la Monnaie. Het is terrasjesweer maar wij besluiten toch binnen te zitten, want de atmosfeer in dit restaurant is overweldigend. Het lijkt alsof je even terug in de tijd gaat en het doet me denken aan het openluchtmuseum van Bokrijk. Alvorens de eetzaal binnen te gaan lopen we langs een toog/buffet met daarachter een antieke openhaard. De haard is hier het middelpunt net zoals dat vroeger op het platteland was. Een plek die warmte en licht gaf, waar gekookt werd en waar men ’s avonds rond verzamelde, een filosofie die ze hier bij La Tupina in ere willen houden. Op het buffet staan o.a. een ouderwetse weegschaal, een hakblok en allerlei schaaltjes met lekkers. Even later staat er op ons tafeltje, naast een mandje brood ook een assortiment van dat lekkers. Bij wijze van amuse bouche krijgen we radijsjes, kerstomaatjes, rauwe bloemkool, salami en knapperige stukjes eendenvet (specialiteit uit de omgeving). In La Tupina moet je geen verfijnde keuken verwachten, maar wel traditionele plaatselijke gerechten. Hier probeert men vooral locale en vergeten producten uit het zuidwesten op de kaart te zetten. En dat lukt hun aardig.  
     

    la tupina 1la tupina 2

    la tupina 3la tupina 5








    Mijn voorgerecht is een eenvoudige, maar heerlijke cassoulet van coquilles Saint Jacques  (Sint Jakobsschelpen) met cèpes (eekhoorntjesbrood) in beurre blanc, dat van mijn man is een flinke, maar volgens hem heerlijke plak foie gras. Als hoofdgerecht verschijnt er tegenover mij een tournedos van eend met morilles en voor mij gevulde kip en met de hand gesneden frieten. Bij deze rustieke, maar goed klaargemaakte gerechten dronken we een lekker flesje Chateau Montus 2000, Pacherenc Du Vic – Bilh Sec.

    De tafeltjes in het restaurant staan erg dicht bij elkaar, zodat je goed kan zien en ruiken wat de buren eten. Rechts van mij wordt er genoten van een welriekende lamschouder, die uit elkaar lijkt te vallen, met in een ouderwetse kasserol een dampende bonencassoulet. Onze buren kijken op hun beurt vreemd op wanneer er naast mij een grote glazen apothekerspot met kruiden wordt neergezet. Dat is voor mijn infuse of bouillon de herbes, Bois d’Inde met o.a. kaneel, zoethout en Jamaicapeper. Bij mijn Indisch bos en de lekkere koffie van mijn wederhelft krijgen we gefrituurde brickdeegdriehoekjes met verschillende vullingen zoals citroen, amandel etc. 
     

    La Tupina is een leuke ervaring, een stevige eerlijke keuken in een fijne sfeer. Zeker een (lunch)bezoekje waard. Ze hebben ook een winkeltje in dezelfde straat waar je locale producten en kookboeken kunt kopen.

     

    http://www.latupina.com/

     

     

    vorkje4