• Pin it! Print

    BBQ: varkenshaasje vermomd als pekingeend

    varkenshaasje vermomd als pekingeend



    Vrijdag kreeg ik van mijn man een sms met: ‘BBQ vanavond? Nodig maar iemand uit.’ Zo gaat dat bij ons, als we zin in gezelschap hebben bellen we onze vriendenkring rond, wie niet kan heeft pech. Ik had het mij gemakkelijk kunnen maken en naar de kant-en-klare worsten, satés, ribbetjes, etc. kunnen grijpen. Maar ik wilde iets anders, o.a. dit gemarineerde varkenshaasje met (de voor pekingeend typische) mandarijnflensjes, jonge prei, komkommer en pruimensaus. Je kunt de flensjes op voorhand vullen of de gasten dit zelf laten doen, ik verkies het laatste. Leg op ieder flensje een lepel pruimensaus, enkele komkommerstukjes en preireepjes en vervolgens het vlees, rol ze op en smullen maar…
     

    Voor 4 personen

     
    Ca. 600 g varkenshaasje

     
    Marinade:
    2 el gele bonenpasta (Aziatische afdeling supermarkt)
    ½ el wit sesamzaad
    ½ el vijfkruidenpoeder
    ½ tl chilivlokken
    1 el witte wijn- of rijstazijn
    1 el honing
    1 el esdoornsiroop
    2 el donkere sojasaus
    2 el lichte sojasaus
    2 el sesamolie
    2 teentjes look (uit de knijper)
    ½ el fijn geraspte gember

     
    1 el olie
    1 el honing

     
    ½ komkommer
    2 stengels jonge prei (wit) of lente-ui
    Pruimensaus (Aziatische afdeling supermarkt)

     
    20 mandarijnflensjes (Chinese supermarkt of zelf te maken)

     
    Doe alle ingrediënten voor de marinade in een steelpannetje en breng aan de kook, tot de honing opgelost is. Leg het varkenshaasje in een afsluitbare kom of diepvriesdoos en overgiet met de marinade. Plaats minstens 2 uur in de koelkast en draai het vlees nu en dan om.

     
    Snijd de komkommer in dunne reepjes van ca. 5 cm lengte en doe hetzelfde met de prei of lente ui.

     
    Haal het vlees uit de marinade en kook de marinade met 1 el honing in tot een stroperige massa.

     
    BBQ: Bak het vlees gedurende 20 minuten aan alle zijden op de grill, op een niet al te hoog vuur. Bestrijk het vlees na 12 minuten met de ingekookte marinade en laat nog 8 minuten verder bakken, blijf regelmatig bestrijken met de marinade. Neem het vlees van het vuur, wikkel het in aluminiumfolie en laat minstens 5 minuten rusten, om het daarna in flinterdunne plakjes te snijden.

     
    Oven: Bak het vlees, in een ovenbestendige pan met een beetje olie, aan alle zijden bruin en plaats vervolgens voor 12 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200° C. Haal de pan uit de oven, bestrijk het vlees met de ingekookte marinade en plaats de pan terug in de oven en laat het vlees nog acht minuten bakken. Haal het vlees uit de pan,  wikkel het in aluminiumfolie en laat minstens 5 minuten rusten, om het daarna in flinterdunne plakjes te snijden.

     
    Tip: dit gerecht is het lekkerst wanneer je het vlees 1 nacht laat marineren.

    Wijn: Gewürztraminer 2004 - Hugel (Alsace)

    Muziek: Mary Gauthier - Mercy Now  

     

     
    Wil je de mandarijnflensjes zelf maken?

    mandarijnflensjes
    Voor 20 stuks

     
    300 g bloem
    ½ tl zout
    1,2 dl kokend water
    1 el plantaardige olie
    extra bloem om te bestuiven
    sesamolie

     



    Zeef bloem en zout in een kom, maak in het midden een kuiltje en giet hierin het water en vervolgens de olie. Roer het mengsel goed tot het kneedbaar is. Kneed het deeg een 5 tal minuten op een met bloem bestoven werkblad tot het soepel en zacht is (Voeg een beetje bloem toe als het te kleverig is). Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol deze uit tot ‘worsten’ van ca. 2,5 cm dik. Verdeel elke ‘worst’ in 5 gelijke stukken. Druk ieder stuk plat met de handpalm tot er een cirkel ontstaat van ca. 5 cm. Bestrijk 10 cirkels aan één kant met een beetje sesamolie en leg er vervolgens de niet bestreken cirkel bovenop, zodat de randen samenvallen. Bestuif het werkblad met bloem en rol de dubbele deegcirkels met een deegroller uit tot flinterdunne flensjes van ca. 12 cm. Verhit een droge koekenpan en bak hierin de flensjes één voor één tot ze stevig zijn en hier en daar bruine vlekken vertonen. Laat de flensjes even afkoelen en trek daarna de 2 helften voorzichtig van elkaar. Gebruik ze onmiddellijk of stoom ze vlak voor gebruik.

     
    Tip: Let bij het stomen op dat de condensatie niet op de flensjes terechtkomt, leg ze daarom op een bordje en plaats dit op het stoommandje. Dek de stoompan of stoommand ook af met een keukendoek of theedoek alvorens het deksel erop te plaatsen. 

     

     

     

     

         

     

     

  • Pin it! Print

    Torentje van gebakken aubergine

    torentje van aubergine



    Voor mij is dit één van de lekkerste gerechtjes die ik op vakantie heb gemaakt. Niet meer dan een handvol ingrediënten en toch heerlijk van smaak. 

    Voor 2 personen

     
    10 plakken aubergine van ca. 0,5 cm.
    1 ei
    bloem
    olijfolie
    harde kaas, type pecorino of parmezaan, geschaafd in flinterdunne plakjes
    4 ontpitte en ontvelde tomaten in stukjes gesneden
    1 teentje look, fijngehakt
    ½ sjalot, fijngesnipperd
    1 tl suiker
    1 à 2 el witte wijnazijn of ciderazijn
    Peper
    Zout

     
    Stoof de sjalot, look en tomaat in een beetje olijfolie tot de tomaten zacht zijn, voeg de azijn en suiker toe en laat nog even zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Haal de aubergineplakken eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door de bloem en bak ze goudbruin in hete olie. Schik in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat twee plakjes gebakken aubergine naast elkaar, ze mogen elkaar niet raken. Verdeel hierover een beetje van de geconcentreerde tomatensaus en leg erbovenop een flinterdun kaasplakje. Leg hierop weer een plakje aubergine, dan tomaat en kaas en ga zo verder tot je twee torentjes hebt en de ingrediënten zijn opgebruikt, eindig met een plakje kaas. Plaats de torentjes enkele minuten onder een hete grill, tot de kaas gesmolten is en goudbruin ziet.

     

     

     

  • Pin it! Print

    Stoofpotje van groene linzen met gebakken lamsbout

    linzenstoofpotje met lams


    Op dag drie van onze vakantie in Frankrijk maakte ik dit stoofpotje van groene (Berry) linzen, wortel en aardappel en een vleugje curry en verse munt.

    Voor 2 personen

    2 kopjes groene linzen
    6 kopjes groente- of kippenbouillon
    1 teentje look
    1 kleine sjalot
    2 middelgrote wortelen
    5 gekookte aardappelen (in blokjes gesneden)
    Curry
    1 el fijngehakte peterselie
    2 el grof gehakte verse muntblaadjes
    Olijfolie extra vergine
    Peper en zout

    2 plakken lamsbout met bot
    Boter
    Olijfolie
    Peper en zout

    D
    e sjalot en de look pellen en fijnsnijden. De wortel schrapen en in grove schijven snijden. Stoof de sjalot en look even aan in een beetje olie en voeg vervolgens de wortel, linzen en de bouillon toe. Laat ca. 20 minuten op een zacht vuurtje verder koken of tot de linzen zacht zijn en het vocht opgenomen is. Doe de gekookte aardappelblokjes bij de linzen en één eetlepel olijfolie en schep het geheel enkele malen om. Breng op smaak met een 1/2 theelepel currypoeder, peper en eventueel zout en werk af met de peterselie en munt.

    Bak de plakken lamsbout in gebruinde boter met olie en breng op smaak met peper en zout.

    Tip:
    Laat het vlees weg en je hebt een volwaardig vegetarisch hoofdgerecht.

    Wijn: Madiran 2000 van Chateau Saint-Benazin

     

     

     

     

  • Pin it! Print

    Geitenkaas en gerookte eendenborst met gebakken appeltjes en zoetzure kersenchutney

    P1040629


    Dit is weer een heel eenvoudig vakantierecept. Wij kochten
    geitenkaasjes met eendenborst (Cabrichaud au Magret de Canard), een appel en kaneel. De kersenconfituur hadden we eerder gekocht voor het ontbijt en die zou tijdens die twee weken vakantie toch nooit opgeraken. Daarom werd hij verwerkt tot een soort chutney. 
     

    Voor 2 personen

     
    4 geitenkaasjes met gerookte eendenborst (of allebei afzonderlijk)
    4 toastjes stokbrood
    1 appel (type Boskoop)
    1 el boter
    1 el kersenconfituur
    1 el ciderazijn (witte wijnazijn mag ook)
    gemalen kaneel

     
    De appel schillen en in partjes snijden en zachtjes bakken in boter. Breng de appel op smaak met een beetje kaneelpoeder. Verwarm de kersenconfituur met de ciderazijn en een snufje kaneelpoeder en laat een beetje inkoken. Beleg de toastjes met de kaas en eendenborst en plaats enkele minuten onder de grill. Schik de toastjes borden en werk af met de appeltjes en de ‘chutney’.  

     

     

  • Pin it! Print

    Er zijn sterren en sterren …

    tonijn met sesamijs


    Tot voor kort was ik van mening dat een restaurant met 1 Michelinster garant staat voor lekker eten in een mooi kader, met een onberispelijke bediening en een uitgelezen wijnkaart. Sinds onze eetervaring bij ‘La table des Cordeliers’ in Condom (Zuidwest Frankrijk), moet ik deze mening herzien. Het was voor ons op dit niveau de slechtste eetervaring ooit. Het kader was mooi, het restaurant is nl. ondergebracht in de kapel van een voormalig klooster en ik was aangenaam verrast toen ik de imposante eetzaal binnenliep. 

    DSCN4107
    We werden vriendelijk welkom geheten en naar onze tafel gebracht door de maître d’hôtel, een ietwat komisch uitziend rond mannetje met een snor. Hij kon zo meespelen in een film van de Marx brothers. Blijkbaar zat de arme man met een luchtweginfectie want tijdens het heen en weer geloop hoestte hij als een blaffende hond, wat door de akoestiek van deze gewezen kapel nog eens extra werd benadrukt. Nadat we de menukaart hadden doorgenomen kozen we voor het menu ‘decouvertes …’ 5 gangen voor 58 euro per persoon en 90 euro als je het wijnarrangement erbij neemt, wat wij met veel plezier deden. Bij een verrassingsmenu ontdek je in meerdere gangen de creativiteit van de chef, bovendien betaal je ook minder dan wanneer je evenveel gangen a la carte zou uitkiezen. Omdat je op voorhand niet weet wat je gaat krijgen, wordt er meestal gevraagd of er iets is wat je niet eet. In mijn geval vlees of liever rood vlees, iets wat ze in Frankrijk dikwijls een beetje vreemd vinden, maar doorgaans krijg ik dan een extra visgerecht of soms zelfs iets vegetarisch al naargelang wat ze op de kaart hebben staan. In dit restaurant moesten wij het zelf vermelden en na overleg met de chef kwam de maître vragen of gevulde varkenspoten wel mochten. Liever niet, met de belofte dat de chef wel iets zou bedenken werden we alleen gelaten met het frisse huisaperitief (iets met een lokale cointreau, ik ben vergeten te noteren wat het precies was) en drie wachthapjes. Een glaasje tomaten gazpacho, een glaasje mousse van foie gras en een créme brulee van foie gras. Geen van de 3 hapjes stak er bovenuit, ze waren eerder flets en weinig inventief. Niet onmiddellijk een veelbelovende entree. 

    DSCN4108
    Ons eerste gerecht was een grote gepelde tomaat gevuld met een al even grote bol basilicumijs en een glaasje met een mousse van tomaat, dat naar zeepsop smaakte. Iets te veel tomaat en wederom een beetje inspiratieloos. Wij dronken hierbij een goed glas Colombard 2007 van Domaine de Miroul.


    DSCN4110Bij het tweede gerecht dronken we Soleil d’automne 2007 van Domaine du Chiroulet een zoete witte wijn die uitstekend past bij foie gras, want dat was wat we voorgeschoteld kregen. In de streek van de Foie gras staat dat minstens één keer op het menu en ondanks dat ik geen liefhebber ben had ik geen zin om hierover moeilijk te doen. Mijn man die dol is op deze delicatesse krijgt zo een dubbele portie, al kon ik hem daar deze keer niet mee plezieren. Op een leistenen plaatje lag dus een met gekonfijte vruchten gevulde schijf foie gras met daarnaast een glaasje meloenbolletjes en opnieuw gekonfijte vruchten. Alweer geen hoogvlieger, te eentonig en teveel van dezelfde zoetigheid, een mening die mijn wederhelft met me deelde. Het derde bord (zie grote foto) was gelukkig wel oké. Het was een in sesam gepaneerde tonijnsteak op een bedje van snijbiet en het gerecht was afgewerkt met sesamijs. Alles bij elkaar genomen een lekkere combinatie, al vonden wij het sesamijs erg overheersend van smaak. 

    3-picture4
    Mijn man had dit restaurant gereserveerd, omdat hij zich had laten vertellen dat dit één van de betere in Condom zou zijn en dit werd uiteraard ons gespreksonderwerp terwijl we op het hoofdgerecht wachtten. Ik viel bijna van mijn fluweelrode stoel toen ik vernam dat dit restaurant één ster heeft. Die krijg je hier in België nooit met zo een matige keuken, ook al is het decor om te stelen. Met een gemengd gevoel van nieuwsgierigheid en schrik wachtte we ons hoofdgerecht af.  Toen dat op tafel kwam waren we zo verward dat we zelfs vergaten om er een foto van te nemen en te noteren welke wijn wij erbij dronken ;-) Wij kregen in een diep bordje, een soort bouillon met rauwe uiringetjes en rauwe kerstomaatjes in combinatie met warme girolles (paddenstoelen) en daarbovenop een zeer rosé gebakken kalfstournedos. Normaal gezien zou ik het stuk vlees laten liggen of het aan mijn man geven en enkel de groenten opeten, maar zelfs die waren niet lekker. Wie haalt het in zijn hoofd om de mooie aardse en typische warme smaak van bospaddenstoelen te verkrachten met zurige, frisse, rauwe tomaatjes? En wat die bouillon daar bij deed was al evenzeer een raadsel. Mijn man vond zelfs het vlees niet lekker en meer dan de helft ging terug naar de keuken. Wat ik ook niet begrijp is dat als iemand geen rood vlees wil, dan toch een halfrauwe tournedos van ca. 2 cm dik op zijn bord krijgt. Een gebakken kalfslapje, daarover zal ik niet moeilijk doen. Hierover heb ik ook niet moeilijk gedaan, maar gewoon alles laten staan en dat zal voor de keuken duidelijk genoeg geweest zijn. 

    DSCN4114
    En dan kwam het dessert … een bolletjes hazelnootijs, twee fillodeegpakjes gevuld met hazelnootpasta en een glaasje lekkere, luchtige chocolademousse met daaronder … erg gezouten hazelnootmousse. Het hield niet op, tot op het einde bleef het niveau zeer pover. Bij de koffie kregen we enkele versnaperingen, waaronder de voor deze regio typische canelés. Dit zijn cakejes gemaakt van een soort pannenkoekendeeg met een gekarameliseerde bovenkant. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit was eerder een aangebrande bovenkant. Met enige ontgoocheling vroegen we de rekening, waar we bijna een half uur op moesten wachten en het zag er naar uit dat we bijna even lang zouden wachten tot ze het geld kwamen ophalen, daarom zijn we zelf opgestaan.

    Dit verhaal lijkt sterk overdreven, maar geloof me het was echt niet goed. In een doorsnee restaurant zou ik hiermee kunnen leven. Dan zou je denken van: ‘goed, we hebben een slechte keuze gemaakt, volgende keer beter of ze hebben hun best gedaan.’ Maar niet in een restaurant dat pas 1 ster heeft gehaald. Vooraleer ik hier mijn beklag neerschreef ben ik nog even gaan controleren of ze wel echt een ster hebben. Ik stootte toevallig ook op een blog van een Engelse dame die daar was gaan eten. Te oordelen naar haar foto’s zijn de gerechten van dit restaurant aan de sobere kant en daar is op zich niets op tegen, maar dan moet de uitvoering en de kwaliteit wel optimaal zijn. Deze dame was wel milder, misschien ben ik wel te verwend of had de keuken een slechte dag. Gelukkig was dit de enige slechte eetervaring tijdens onze vakantie, andere positieve verslagen volgen nog.  

    Voor wie het zelf wenst te ervaren: http://www.latabledescordeliers.fr/

    Het decor was indrukwekkend, de wijn goed en de bediening was in orde, toch krijgen ze van mij maar 1 vorkje.

    1vorkje