• Pin it! Print

    Kuieren in Leipzig

    hapje



    Vrijdag konden jullie al lezen dat we het weekend in Leipzig zouden doorbrengen omdat we tickets voor het concert van The Police hadden. Eigenlijk had ik alles behalve hoge verwachtingen, noch van het weekend in het algemeen, noch van The Police. Maar het werd een top weekend, zo eentje waar alles mag, maar niets moet. Je gewoon lekker laten meevoeren door de stroom. De perfecte inleiding voor onze 'echte' vakantie, die pas vrijdag begint.

    Het concert was super en ik ging volledig uit mijn dak. Luid kwelen met Roxanne, So lonely, Message in a bottle en nog veel meer van hun grootste hits en op het puntje van mijn stoel zitten shaken op het meeslepende ritme, deden mij even vergeten dat ik geen 14 meer ben. Mijn man had duidelijk plezier in mijn enthousiasme en gelukkig was de kans zeer klein dat we bekenden zouden tegenkomen. Zelden heb ik me zo geamuseerd tijdens een optreden. Ook al weet ik dat dit zeker niet het beste was dat ik ooit zag, toch zal het mij eeuwig bijblijven, omdat ik hier ruim 28 jaar op gewacht heb en eigenlijk de hoop al lang had opgegeven. 

    gourmétageEr viel nog meer te beleven in deze voormalige Oost-Duitse stad. Momenteel staat Leipzig nog volop in de steigers, maar wie goed kijkt ontdekt tussen de kranen en stellingen architecturale pareltjes, zowel oude als nieuwe. Het is een opvallend rustige stad met weinig verkeer. Je kunt er zalig flaneren door de autovrije winkelstraten en vele galerijen. We hadden zoals ik al zei geen plan en slenterden maar wat rond en zo ontdekten we enkele leuke adresjes. In de Mädler Passage werd onze aandacht getrokken door wijnhandel Gourmétage.

    sigarenEenmaal in de winkel, bleek dit ook een delicatessenzaak te zijn. Een gangetje met een mooi aanbod sigaren, thee, koffie en zoetigheden bracht ons in de stijlvolle kruidenierswinkel, compleet met een afdeling verse vis, maar ook vlees, kaas, groenten en lekkernijen uit de hele wereld. Buiten stonden enkele tafeltjes en een aantal lage zitbanken. Een vrouw gaf een demonstratie sigaren rollen en aan het barretje kon je wijnen en andere alcoholische drank bestellen. Na onze omzwerving door de stad belandden we hier terug. We genoten van enkele heerlijke glaasjes Weissburgunder Kabinett van Schloss Proschwitz (later meer hierover), een bord versnaperingen (zie foto boven) en van het kleurige allegaartje passanten. 

     bakwinkelIn één van de galerijen aan de Reichstrasse viel mijn oog op de vitrine van Tortissimo. Een winkel met enkel bakgerei, gaande van taartvormen, suikerroosjes, glazuur, bruidspaartjes, boeken, etc., tot een ondenkbaar groot aantal uitsteekvormpjes. Nadat ik mijn ogen uitgekeken had, kocht ik enkele dessertvormen en vormpjes om horentjes te bakken.
     

    maggiGeen culinaire hoogvlieger, maar wel de moeite om te vermelden is de Maggi kookstudio. Het merk was me wel bekend, maar dat er heuse Maggi kookstudio’s gecombineerd met snackbars bestonden deed me enigszins vreemd opkijken. 

    perfettoPerfetto was dan weer wel een foodie paradijs. Deze fijnkost ‘supermarkt’ in de kelders van Karstadt heeft naast een uitgelezen selectie wijnen eveneens de gangbare afdelingen. Maar je kunt hier ook terecht voor delicate oliën, kraakverse groenten, geurige verse kruiden, verschillende soorten gedroogde peulvruchten, kortom alles om iets delicieus te toveren.

     

    Wij eindigden deze heerlijke dag op één van de vele gezellige terrasjes in de Barfuss Gässchen, een straatje dat één groot terras lijkt. The place to be om zowel overdag als ’s avonds je ogen de kost te geven. Heerlijk toch om van op een afstandje de wereld gade te slaan, mensen te keuren, een glimlach te onderdrukken en een stoute opmerking weg te spoelen met een goed glas wijn. 

    Tip: Wij logeerden in het Seaside Parkhotel tegenover het centraal station. Het is een goed gelegen business hotel in art deco stijl, met mooie kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet. Het station is één van de grootste in Duitsland en er is tevens een groot shoppingcenter in ondergebracht. Wij zijn er helaas niet binnen geweest, maar het zou de moeite zijn. Wat en waar we gegeten hebben vernemen jullie één van de volgende dagen.

  • Pin it! Print

    Gepeperd varkenshaasje met romige lasagne van shiitake, spekjes en prei

    P1040332



    Nu de toetsen en de examens voorbij zijn en Sara en Simon het geluk uiteindelijk toch bij elkaar gevonden hebben ;-), kan de zomervakantie beginnen. Het zal de komende weken drommen zijn op de internationale luchthavens en file rijden op de autosnelwegen naar het zuiden, terwijl het in de winkels dan weer worstelen is om bij het rek met -50% solden te geraken. In de anders door koeien bevolkte weiden in de buurt, zullen nu bivakkampen worden op gezet. Jongeren zullen massaal afzakken naar de muziekfestivals, terwijl groepen senioren de fietspaden onveilig maken. De steden zullen leeglopen en de stranden vol. IJsjes en koele pintjes zullen vlot van de hand gaan. Het economische leven zal op een laag pitje verder draaien en bordjes met ‘gesloten wegens jaarlijks verlof’ zullen aan menig deur bengelen. Politici maken zich op voor de trek naar hun buitenhuizen in het zuiden en voor de pers breekt de komkommertijd weer aan. Ook in de keuken van culinair atelier zal er de komende weken weinig staan te pruttelen. Wij sluiten ook heel even de deuren voor een welverdiende vakantie, maar we houden jullie zeker op de hoogte. Alvorens het zover is laat ik jullie nog even mee genieten van een gerechtje uit eigen keuken.


    Voor 2 personen

     
    1 klein varkenshaasje
    3 el esdoornsiroop
    1 el sesamolie
    1 el lichte sojasaus
    Sechuan peper/zoutmix
    Boter
    1 preiwit
    200 g verse shiitake
    Noilly Prat
    ½ citroen
    2 el spekblokjes
    Room
    Bieslook (fijngesneden)
    4 lasagnevellen
     

    Marineer het varkenshaasje 1 uur in een mengsel van esdoornsiroop, sesamolie en lichte sojasaus. Haal het vlees uit de marinade en bestrooi het met 1 el sechuan peper/zoutmix. Bak het vlees aan alle zijden aan in hete boter en laat vervolgens verder garen in een voorverwarmde oven. Controleer regelmatig op gaarheid, het vlees moet nog rozig zijn. Haal het vlees uit de oven en laat het minstens 5 minuten rusten, alvorens het aan te snijden. (Gebruik eventueel het aanbaksel uit de pan om een jus te maken)

    Stoof de gewassen en in reepjes gesneden in een beetje boter. Bak de spekblokjes zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag, schep de blokjes uit de pan en giet het braadvet weg. Doe een beetje boter in dezelfde pan en bak hierin de schoongeborstelde shiitakes, overgiet met een scheutje Noilly Prat en laat inkoken tot de alcohol verdampt is. Voeg de prei en spekjes toe en een flinke scheut room. Breng op smaak met een beetje sojasaus en Sechuan peper/zoutmix en laat de room een beetje inkoken. Voeg een weinig citroensap toe en fijngesneden bieslook.  
    Kook de lasagne al dente (bijtgaar) 
    Leg op de verwarmde borden een vel lasagne, verdeel hierover een beetje van het shiitakemengsel en herhaal dit nog een keer. Schik het vlees er rond of ernaast en werk eventueel af met een beetje jus.
     
    Tip: Noilly Prat is een droge vermouth, die veel in visgerechten, maar ook bij paddenstoelen wordt gebruikt.

    Sechuan peper/zoutmix: wrijf 2 delen sechuanpeper met 1 deel grof zeezout fijn in een vijzel, eventueel zeven.     
  • Pin it! Print

    Vitello tonato tonato of een mislukt experimentje

    P1040519



    Laatst vroeg ik me af of ik het kwijt was, de betovering of liever de gave om te improviseren. Of zoals ik het wel eens simplistisch uitdruk: ‘om te koken in mijn hoofd’. Voor de derde week op rij was ik niet tevreden met het resultaat van mijn gerechten en bijgevolg werden ze hier niet gepubliceerd. Ik weet wel dat je uit fouten leert en dat niet ieder experiment lukt, maar toch zat het mij niet lekker. Drie uur achtereen koken met een pover gevolg is teleurstellend. Maar afgelopen vrijdag zat ik weer op het goede spoor, al verliep het nog niet vlekkeloos. Ik liep met het idee rond om een vitello tonato te maken, maar dan in combinatie met plakjes verse tonijn. Helaas was de tonijn te gaar (even uit het oog verloren), zodat ik die noodgedwongen verkruimelde en onder de het vlees verstopte. Het werd dus een klassieke, maar daarom niet minder lekkere, vitello tonato met extra tonijn. 
     

    Het recept voor vitello tonato verscheen reeds vorig jaar, zie hier >>>

    Muziek: Die was alleszins wel te smaken: John Hiatt, eerst met Stolen Moments en daarna met Y’All Caught. Niet de meest recente muziek, maar wel leuk.

    Wijn: Ook dit was een experimentje. We wilden de blind aangekochte Sauvignon 2006 van Casa Dal Bianco uitproberen. Een eenvoudig wijntje dat zijn aroma’s en zijn uitgesproken meloensmaak vooral prijsgeeft als hij niet te koud (8-10°) gedronken wordt.  

  • Pin it! Print

    Culinair reiswoordenboek

    90274665999027466645
















    Ga je deze zomer op vakantie naar het zuiden, maar laat je (culinair) Frans, Italiaans of Spaans te wensen over? Dan zijn de culinaire reiswoordenboeken van culinair journalist Onno Kleyn, uitgegeven bij Spectrum misschien iets voor jou. Om vergissingen te vermijden is zo een woordenboek een handig hulpje bij het ontleden van de menukaart. Geen ontgoochelingen meer omdat het lekkere stukje vis waar je zo’n zin in hebt, gevulde schapendarm blijkt te zijn. Maar ook geen dagen achter elkaar hetzelfde eten omdat je niets anders durft te bestellen.
     

    Echte foodies hoeven een taal niet meester te zijn om (appetijtelijk) te kunnen overleven in een vreemd land. Hun eerste woordjes in een nieuwe taal zijn geen scheldwoorden, maar gerechten en ingrediënten. Bijvoorbeeld roomsoep van eekhoorntjesbrood, dat is in het Frans crème de cèpes en in het Italiaans crema di funghi porcini of neem nu venkel, dat is in het Frans fenouil en in het Italiaans finocchio, wat dan weer wel een scheldwoord is. decoration

  • Pin it! Print

    Doorzichtige pakjes

    P1040506


    Deze transparante pakjes zijn gemaakt van rijstvellen waar men ook loempia’s mee maakt. Het is een licht hapje, dus ideaal voor een warme zomerdag. Deze pakjes zijn gevuld met rijstvermicelli, scampi, peultjes en maïs, eigenlijk restjes, je kunt ze vullen naar keuze. Zie ook Aziatische lenterolletjes >>> 

    Rijst- of loempiavellen
    Rijstvermicelli of glasnoedels
    Gebakken scampi
    Gekookte maïskorrels
    Geblancheerde peultjes (in lange reepjes)
    Verse muntblaadjes (fijngesneden)
    Verse korianderblaadjes (fijngesneden)
    Vissaus (Nam Pla)
    Lichte sojasaus
    Sesamolie
    Limoensap
    Sesamzaad
     
    Zoete chilisaus of dipsaus naar keuze
     
    Kook de vermicelli in licht gezouten water (ca 2 à 3 minuten) tot ze wit zien en spoel ze onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Meng alle ingrediënten voor de vulling en breng op smaak met een beetje vissaus, sojasaus, limoensap en sesamolie.
      
    Werk de lenterollen één voor één af, omdat de rijstvellen nogal delicaat zijn.  Week het rijstvel kort in koud water en leg het op een vochtige keukendoek en leg in het midden een beetje vulling. Vouw de linker- en rechtflap van het rijstvel naar binnen, doe het zelfde met de onderste en rol het pakje voorzichtig op. Bestrooi met sesamzaad en serveer met een sausje naar keuze. 
     

    Tip: De rijst- of loempiavellen zijn te koop in de betere supermarkt of in Aziatisch voedingswinkels.