dinsdag, 05 februari 2008

Spätzle

289601349Spätzle zijn de Duitse broertjes van de Italiaanse pasta of Chinese noedels.  Dit gerecht staat vooral in het zuiden van Duitsland op het menu, maar ook in Oostenrijk, Zwitserland, het noorden van Italië en in sommige delen van Frankrijk worden deze grillige pastaatjes gegeten.  Het gerecht kan op zich bestaan met bijvoorbeeld gebakken ui en kaas, maar het is ook een uitstekend bijgerecht.  Even opgebakken in wat boter of olie en afgewerkt met kruiden zoals Rozemarijn of salie, doet dit gerecht het bijzonder goed bij een stuk gebraden vlees.  In tegenstelling tot gewone pasta is het deeg eerder vloeibaar.  Het deeg wordt door een soort zeef geduwd, die boven het kokende water gehouden wordt.  Zodra de deegsliertjes in het kokende water terecht komen, stollen ze. Er zijn verschillende toestellen om Spätzle te maken, de ene lijkt op een pureeknijper, de andere op een soort platte zeef.  Ik dacht dat het met mijn vergiet wel zou lukken, maar de gaatjes waren iets te klein.  Een pureeknijper heb ik niet, dus probeerde ik het met een spuitzak (kleinste mondje), dat lukte perfect, al werd het een beetje een knoeiboel en zagen ze er nogal rustiek uit.  Ze waren wel lekker.  


13_1056_28_00-Sp_tzlepresse_300x300
step5_890_840









 

Voor 4 personen (als bijgerecht)

 
250 g bloem
1 tl zout
2 eieren
ca 4 el water
 

Meng de ingrediënten onder elkaar.  Doe het deeg in een zeef, pureeknijper of spuitzak en vang de slierten op in licht gezouten kokend water.  Zodra ze boven drijven zijn de Spätzle gaar (ca 2 min.).  Schep ze uit het water, dien onmiddellijk op met fijngehakte kruiden en eventueel wat gesmolten boter of koel ze in ijswater, laat ze drogen en bak ze op in een beetje boter of olie en fijngehakte kruiden naar keuze.
 
Tip: Door hun eerder neutrale smaak, kunnen spätzle bij allerlei gerechten gebruikt worden.  Probeer het eens uit bij stoofvlees, goulash, stinco of in combinatie met linzen.   

Er zullen beslist nog recepten en varianten volgen, want het is eenvoudig en snel te maken.      

17:30 Gepost door Inge Dries in bijgerechten/groenten | Permalink | Commentaren (6) | Tags: spatzle, pasta, snel |  Facebook

Commentaren

spatzle Tegenwoording hebben ze bij Tupperware een speciale spatzle-zeef met spatel om ze erdorheen te duwen.

Gepost door: judith | donderdag, 30 oktober 2008

lol lollen i leuk

Gepost door: lol | zondag, 01 februari 2009

ik maak ze al jaren zelf.....zelfs m'n kinderen zeuren er geregeld om.
lekker hoor

Gepost door: lenka | woensdag, 04 maart 2009

spatzle sorry, maar spatzle komt niet uit Duitsland, maar uit Frankrijk de Alsace dat ligt wel bij de grens van Duitsland maar niet ín Duitsland!

groeten, robin

Gepost door: robin | vrijdag, 31 juli 2009

Geografische oorsprong van spätzle Sorry Robin,

De geografische oorsprong van spätzle is niet met zekerheid vast te stellen. De kans dat spätzle uit Duitsland komt is echter veel groter dan dat spätzle uit Frankrijk zou komen . Lees daartoe hieronder de (Engelse)tekst uit o.a. de Wikipedia:


History

Commercially produced thin spätzle. The geographic origin of spätzle is not precisely known; various regions claim to be the originators of the noodle.

Written mention of Spätzle has been found in documents dating from 1725, although medieval illustrations are believed to place this noodle at an even earlier date.[2] Noodles more generally have a history extending back 4000 years (see Noodle and Pasta).

Today, in Europe spätzle are largely considered a "Swabian speciality"[3] and are generally associated with the German states of Baden-Württemberg and Bavaria. The leading German producer is Herrman, which produces approximately 13,000 tons per year.[4] The estimated annual commercial production of spätzle in Germany is approximately 40,000 tons, which does not include spätzle made by individual households.[5] and restaurants. Premade spätzle are also available internationally from companies such as Maggi, a division of Nestlé.[6]


[edit] Etymology

Preparation of Käsespätzle using a spätzle press, similar to a potato ricerThe linguistic origin:[7] of Spätzle is debated, the modern term with umlaut “ä” and Swabian diminutive “-le” is distinctly German. The theories are as follows:

'German origin, theory nr. 1: the name is derived from spät (meaning late), referring to the fact that these noodles, unlike most, are made quickly in small batches and just before serving.
'German origin, theory nr 2: Before the invention and use of mechanical devices to make these noodles, they were shaped by hand or with a spoon and the results resembled Spatzen (meaning little sparrows, sparrow is Haus-Spatz or Sperling in German). This theory may reflect that traditional Spätzle are never shaped.
Italian origin, theory nr 3: the name is Germanized by the Swabians from the Italian verb spazzare (meaning to break or split) or noun pezzo (meaning slice), referring to how the dough may be formed into noodles.
In Spätzle, the -le suffix makes the word a diminutive, hence "little slices", "little sparrows", and "little late ones".

Vriendelijke groet,

Bram

Gepost door: Bram Hofland | zondag, 02 augustus 2009

Duitse oma Mijn Duitse oma maakte geregeld spätzle als we op bezoek kwamen. Zij kocht wel een gedroogde versie als ze bij familie op bezoek was geweest in Duitsland. We vonden het echt heerlijk!

Gepost door: Saskia | woensdag, 20 januari 2010

Post een commentaar