• Pin it! Print

    Oosterse rol met scampi, inktvis, noedels en Romeinse sla

    P1020808






    Dit is eigenlijk een ongebakken loempia of een lichtere, oosterse versie van een wrap.  Je kunt hem vullen naar keuze.  Deze rollen werden gevuld met restjes uit de koelkast. 

     

    Rijstvellen (te koop in supermarkt en Oosterse winkels)
    Romeinse of ijsbergsla
    Paksoibladeren
    Scampi (gepeld en fijngesneden)
    Inktvisbuisjes (in ringen gesneden)
    Zout
    Rijst- of glasnoedels
    Sojasaus (Japanse of lichte)
    Rijstazijn
    Sesamolie
    Sesamzaad
    Sambal, zoete chilisaus of een Oosterse saus naar keuze

     
    Snijd de sla en de paksoi heel fijn.  Kook de rijstnoedels, giet ze af en laat ze afkoelen.  Scampi in een beetje olie bakken, op het einde de inktvis toevoegen (dat moet maar heel kort, anders worden het te taai).  Breng op smaak met een beetje zout.  Meng alles onder elkaar, giet er een scheutje rijstazijn, sojasaus en sesamolie over, meng het geheel en leg telkens een beetje op een rijstvel.  Vouw eerst de buitenste ‘flapjes’ naar binnen en rol vervolgens in de andere richting op, zodat de vulling er aan geen enkele kant uit valt. Strooi er tenslotte nog wat geroosterd sesamzaad over en serveer met een saus naar keuze. 

     

    Tip: de rijstvellen die ik hier gebruikt heb, zijn gedroogd.  Je laat ze even weken in water en legt ze dan tussen een vochtige doek om ze verder te verwerken.  Gedroogde rijstvellen in de voorraadkast en je kunt zo een restje verwerken tot een loempia. 


    klik hier voor een andere versie ->

      
  • Pin it! Print

    Hoe word ik een echte foodie?

    9789021511221-hoewor_61043cEen chocoladebruin, dik boekje met deze, in roze gedrukte, titel trok onlangs mijn aandacht.  De auteur van het boekje is Sudi Pigott, een Britse foodie in hart en nieren. ‘How to be a better foodie’ is de originele titel.  Het is een grappig en vlot geschreven boek, dat leest als een roman.  Er staan heel wat wetenswaardigheden in over onontbeerlijke ingrediënten, seizoensproducten en tips, maar ook geestige uitspraken, typische foodie-cadeaus, amusante hoofdstukjes zoals bvb. culinair modebewustzijn, kortom alles dat je moet weten om een echte foodie te worden.  Ik beschouw mezelf, al sinds jaar en dag, als een rasechte foodie, maar om er helemaal zeker van te zijn testte ik mezelf met de foodie quiz.  Het resultaat was niet meer dan een bevestiging.  Het boekje is zeer herkenbaar en daarom ook zo vermakelijk. Zo staat er ergens te lezen; zelfs vogels genieten: ‘Vergeet ook de gourmetbehoeften van de gevederde vrienden niet.  Misschien een pindakoek of zonnebloempitten … ‘.  Je zou haast geloven dat ik de inspiratie voor mijn postje, ‘Ook vogels moeten eten’, van enkele weken geleden uit dit boek gehaald heb.  Alleen wist ik op dat moment niet eens dat dit boek bestond.  De mening, dat een echte foodie niet op zijn lijn let, deel ik echter niet met de auteur.  

    Dit boek is in elk geval een leuk kerstcadeau!

    Uitgegeven bij Kosmos uitgevers       
  • Pin it! Print

    Soepje van aardpeer met Sint-Jakobsvrucht, Gandaham en eekhoorntjesbroodolie

    topisoep

















    Een feestelijk soepje dat snel te maken is en bovendien overheerlijk smaakt.  Aardperen hebben een lichte artisjoksmaak in het Engels noemen ze deze knolletjes ook Jerusalem artichokes. In een kleine portie is dit ook een schitterende amuse bouche.  

    4 personen


    1,2 kg aardperen (topinamboer)
    1 l kippen- of groentebouillon
    3 à 4 plakjes Gandaham in julienne gesneden (reepjes)
    4 Sint-Jakobsvruchten
    Eekhoorntjesbroodolie
    Room
    1 eigeel
    Peper
    Zout
    Boter

     
    Kook de geschilde aardperen gaar in de bouillon.  Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.  Klop het eigeel los met een flinke scheut room en voeg de soep hier al roerend bij alvorens op te serveren. Bak de Sint-Jakobsvruchten kort (buiten gekleurd, binnenin nog glazig).  Doe een bodempje soep in een diep voorverwarmd bord, leg in het midden de Sint-Jakobsvrucht, leg hierop een hoopje Gandahamsnippers en werk de soep af met enkele druppels eekhoorntjesbroodolie (op de foto is de olie vergeten, maar het maakt het soepje zowel qua smaak als uitzicht af) en eventueel een blaadje peterselie.   

    Tip: Je kunt ook truffelolie gebruiken.  Vervang voor een vegetarische versie, de Sint-Jakobsvruchten en ham door gebakken cantharellen.  
  • Pin it! Print

    Sepiaspaghetti alio, olio, peperoncino met mosselen

    P1020766De week van de smaak loopt stilaan naar het einde toe.  Italië stond dit jaar in de kijker en daar kon je echt niet naast kijken. Het receptje van vandaag verenigt Belgische mosselen met Italiaanse pasta.  Het is een heel simpel gerechtje.  Alio, olio en peperoncino is een typische Italiaanse bereidingswijze.  Het wil letterlijk zeggen look, olie en pepertjes, eenvoudig lekker!   

    v
    oor 4 personen 
    400 g sepiaspaghetti (met inktvisinkt gekleurde pasta)
    1 kg Mosselen
    1 ui (grof gesneden)
    1 stuk selderij (grof gesneden)
    1 à 2 teentjes knoflook
    1 stukje of een hele verse rode peper (hoe pikant u het zelf wenst)

    fijngehakte peterselie
    Olijfolie extra vergine
    Peper
    Zout
     
    Kook de gewassen mosselen met de ui en de selder en breng op smaak met peper en zout.  Verwijder de zaden uit het pepertje en hak het samen met de look fijn.  Kook de pasta al dente (bijtgaar) in licht gezouten water en giet af.  Haal de mosselen uit hun schelp (laat enkele heel als decoratie) en houd ze warm.  Verwam een flinke scheut olijfolie en voeg hierbij de look, pepertjes en peterselie, roer even, maar laat het zeker niet langer dan 1 minuut bakken.  Voeg de pasta en de mosselen toe en meng goed onder elkaar.  Breng op smaak met peper en eventueel zout.  Als de pasta te droog is nog wat olijfolie toevoegen.  
     

    Tip: Dit kan ook met gewone witte spaghetti gemaakt worden en de mosselen kunnen vervangen worden door vongole (venusschelpjes) of gebakken scampi. 

  • Pin it! Print

    Italiaanse wijn en specialiteiten

    pic_voorgevelHet is beslist geen toeval dat Raineri, specialist in Italiaanse wijnen en voedingswaren uit Genk, zijn herfstdegustatie liet samenvallen met ‘De week van de smaak’,  want dit jaar staat Italië in de kijker.  De degustatie vond plaats in de mooie Abdij van Herkenrode in Hasselt.  Tijdens deze degustatie kon je niet enkel proeven van hun (h)eerlijk assortiment Italiaanse wijnen (prijzen vanaf € 2,50), maar ook van hun aanbod Italiaanse specialiteiten.  Buiten werden kastanjes gepoft en daar kon u ook genieten van een goedgevulde wintersoep.  Binnen waren er dan weer allerlei kazen en salumi te proeven.  Er was eveneens een pastabuffet en uiteraard ontbrak ook een olijfolieproeverij niet.

    In tegenstelling tot hun andere proeverijen waren er zelfs een aantal producenten aanwezig.  Een perfecte gelegenheid om de mensen achter de wijn te ontmoeten (en om mijn, intussen zeer roestig geworden, Italiaans weer op te poetsen).   Zo ontmoetten we de maker van onze ‘alltime favourite’ Rosso del Conte van Tasca d’Almerita uit Sicilië.  Wij confronteerden hem met het feit dat wij jaren geleden ons eerste flesje aan 500 BF (ca € 12,50) gekocht hadden en dat hij nu € 35,95 kost.  Het werd al snel een spelletje; Raineri schoof de schuld naar de maker, die het op zijn beurt naar zijn broer, de verkoopsdirecteur, verschoof.  De echte reden is dat ze de productie van de Rosso del Conte willen verkleinen en van deze wijn hun paradepaardje willen maken.  Over enkele jaren wordt het waarschijnlijk zo’n onbetaalbare cultwijn.  Jammer, maar vanuit hun standpunt begrijpelijk.  Andere lekkere wijnen van dit huis zijn de Camastra (€ 13,25) en de Cygnus (€ 13,25), maar ook de Lamùri nero d’Avola vond ik lekker, die kost € 11,50.   De ontdekking van de dag waren de witte wijnen van Azienda Agricola Ca’Ronesca uit Friuli (
    www.caronesca.it).  Hun rode wijnen vonden we gewoon goed, niet bijzonder maar ook helemaal niet slecht.  De witte wijnen daarentegen waren subliem.  Er was geen enkele die moest onderdoen voor de andere.  Vooral de Pinot Grigio DOC Collio 2005 (€ 11,30), de Marna’ DOC Collio 2005 (€ 13,70), de Podere De Ipplis Sauvignon DOC COF 2004 (€ 13,70) en de Chardonnay Senza Qualita’Collio DOC 2003 (€ 16,15) genoten onze voorkeur.  Wij zijn vaste klant bij de degustaties van Raineri, de meeste wijnen kennen we reeds, maar toch blijft er iedere keer weer iets nieuws te ontdekken.  Zo vonden wij de Prosecco B Bubble Brut DOC 2006 (€ 10,20) van Zardetto uit Veneto lekker. Teuto Toscana IGT 2004 (€ 16,65) van Tenuta Podernovo uit Toscane was eveneens een revelatie, maar de Aliotto Toscana IGT 2005 (€ 10,10) van hetzelfde huis vonden wij nog beter.  Op aanraden van de Gianfranco Raineri gingen we, op de stand van La Vite/Monte Schiavo uit Marche, de Adeodato Rosso Conero DOC 2001 (€ 26,70) en Pieralisi For Friends DOC 2004 (€ 23,05) proeven.  Beiden waren inderdaad een goede tip. 

    P1020775
    Het was weer een leuke, lekkere en zeer goed georganiseerde proeverij met oog voor detail.  Eén van die leuke details waren de zakjes met daarin een wijnglas.  Iedere gast kreeg bij het binnenkomen zo’n zakje dat rond de hals gedragen kon worden, zodat elkeen zijn handen vrij had om van al het lekkers te snoepen en notities te nemen.  Het zakje met glas mocht je overigens mee naar huis nemen. 




    Persoonlijk verkies ik de intimiteit van de proeverijen in hun eigen kelder, maar dit was absoluut voor herhaling vatbaar. 

    T.e.m. vrijdag kan je bij Raineri nog terecht voor degustaties in het teken van de week van de smaak:   

    20/11 degustatie Italiaanse DOP en IGP charcuterie en vleeswaren
    21/11 Degustatie Italiaanse zoetwaren en koffie
    22/11 Degustatie Italiaanse groentebereidingen vers en diepvries
    23/11 Degustatie Italiaanse Olijfolie en Aceto Balsamico
     

    Raineri – Torenlaan 8 – 3600 Genk – www.raineri.eu