• Pin it! Print

    Vissoep

    vissoep






     

    Gisteren had ik het er al over, dat mijn man afgelopen vrijdag, bij wijze van verrassing, een heerlijke vissoep/bouillabaisse gemaakt heeft.  Dit is zijn recept. 


    Voor 6 personen


    3 uien
    ½ rode paprika
    5 tomaten (ontveld en ontpit)
    5 aardappelen
    1 bol knoflook (ja, u leest het goed)
    olie
    800 ml visfond (kant-en-klaar)
    800 ml visbouillon
    2 blikjes tomatenpuree
    Gedroogde basilicum
    Gemalen korianderzaad
    2 Kabeljauwfilets
    2 Roodbaarsfilets
    1 kg mosselen
    peper
     

    Snijd de uien in ringen, de paprika in dunne reepjes, de tomaten in blokjes en snijd de knoflook fijn.  Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.   Stoof de groenten aan in een beetje olie en voeg de fond en de bouillon toe.  Breng aan de kook en laat zachtjes verder koken tot de aardappelen bijna gaar zijn.  Breng op smaak met de basilicum, koriander en peper.  Voeg de visfilets en de schoongemaakte mosselen toe.  Breng weer aan de kook en haal van het vuur wanneer de mosselen open zijn en de vis gaar is. 

    Nota: Ik heb niets aangepast in dit recept, omdat ik van mening ben dat alle ingrediënten, zoals de hele bol knoflook en de gedroogde basilicum en koriander bijdragen aan de smaak van deze lekkere soep. 

    Tip: Serveer met geroosterd stokbrood en rouille.

    Wijn: Bouzeron Les Cordères 2005

  • Pin it! Print

    Hartige taart met Gorgonzola met peer

    P1020374























    1 kant-en-klare bladerdeegbodem
    1 peer
    150 g gorgonzola
    1 el pijnboompitten
    Peper
    Eigeel
     

    Beleg de helft van de taartbodem met partjes peer, stukjes gorgonzola en strooi hierover de pijnboompitten en flink wat peper.  Borstel de rand van de bodem in met eigeel en vouw de bodem in de helft (zoals een pizza calzone).  Druk goed aan en vouw de rand een beetje om, zodat de vulling er tijdens het bakken niet uitloopt.  Bestrijk de bovenkant met eigeel om een mooie goudbruine taart te bekomen.  Bak de dubbelgevouwen taart in een voorverwarmde oven op 220° gedurende 25 à 30 minuten of zoals op de verpakking staat aangegeven.


    Serveer met een salade, bijvoorbeeld waterkers en een peren- of balsamicosiroop. 


    P1020372

  • Pin it! Print

    wijn ... met een rietje?

    1cb027a0-603f-40bf-928d-969437cf7da1
    Ik hoorde vanmorgen op de radio dat er binnenkort ook wijn in brikverpakking verkrijgbaar is.  Wijn drinken met een rietje?  Niet meteen mijn ding!

     Meer lezen ->

     

  • Pin it! Print

    Wrap met kip, pinda's en krokante rijstnoedels

    wrapwrap2














     

    Een eenvoudig lunchgerecht voor 2 of een voorgerecht voor 2 tot 4 personen.

    4 buitenste bladen van ijsbergsla
    2 kipfilet (in reepjes gesneden)
    1 lente ui
    2 el ongezouten pinda’s (uit de schaal)
    2 à 3 el Hoisinsaus (Chinese saus)
    1 scheutje water
    1 el sojasaus
    1 appel
    rijstnoedels
    olie
    frituurolie
     

    Schil de appel, verwijder het klokkenhuis en snijd hem in kleine blokjes.  Bak de reepjes kipfilet in een wok of pan in olie, voeg de lante ui en de appel op het einde toe en laat even bakken.  Voeg de hoisinsaus en sojasaus toe en laat het geheel even op een zacht vuurtje verder koken.  Neem van het vuur en voeg de pinda’s toe, breng eventueel op smaak met peper en zout.   Frituur een handvol rijstnoedels heel kort tot ze knapperig en wit zijn, ze hebben na het frituren de structuur van gepofte rijst of kroepoek.  Dien de sla, noedels en kip afzonderlijk op.  Ieder vult zijn eigen slablad met de kip en rijstnoedels en vouwt het blad op tot een wrap.  Serveer zo of met een dipsaus naar keuze. 

    wrap3

     

  • Pin it! Print

    Pompoensoepje met grijze garnaal

    soep













    Voor 4

    1 kleine pompoen of ¼ van een grote pompoen

    ½ prei (witte gedeelte)

    2 wortels

    1 ui

    Olijfolie

    1,5 l kippen- of groentebouillon

    Peper

    Zout

    Verse dragon

    Room

    Gepelde grijze garnaaltjes

     

    Schil de pompoen en verwijder de zaden, schil de wortel en de ui en was de prei.  Snijd alle groenten in grove stukken.  Verwarm in een kookpot een scheutje olie en stoof hierin de groenten aan.  Voeg de bouillon toe en laat koken tot de groenten gaar zijn.  Mix de soep, breng op smaak met peper en zout en serveer met een scheutje room en fijngehakte dragon en geef de garnaaltjes er apart bij, zodat iedere gast deze zelf in zijn soep kan strooien.