• Pin it! Print

  Californische wijn 1

  P1010831Mijn ervaring met Californische wijn reikte voor ons bezoek aan Californië niet verder dan het nu en dan consumeren van een veel te romige en zwaar op eik gerijpte Chardonnay.  Mijn man had echter al het één en ander gelezen en wist dat er wel wat beters te proeven viel.  De Californische wijnen die we hier in België en in de overige Europese landen vinden zijn geen goede referentie voor ‘goede’ Californische wijnen.   Californië heeft een aantal wijnstreken, oa. Sonoma Wine County met Alexander Valley, Dry Creek Valley en Russian River Valley en een eindje verderop Napa Valley.  De wijnen die hier geproduceerd worden, geraken niet bij ons in de rekken en dat om verschillende redenen.  Enerzijds is de productie van de meeste ‘wine estates’ zo klein dat ze enkel op hun eigen wijngoed, aan lokale restaurants en wijnwinkels verkopen of werken met ‘Wine Clubs’.  (Veel van deze wijnhuizen zijn een soort ‘hobby/tijdverdrijf’ voor de rijken, dat kan je trouwens afleiden uit de prachtige huizen met schitterende tuinen.)  Anderzijds zijn de kosten om wijn naar Europa te verschepen erg hoog, als die kosten moeten doorgerekend worden aan de eindverbruiker dan kiest die uiteindelijk voor betaalbare Franse of Italiaanse wijn.  Verder zijn er nog de regels i.v.m. tax en de uitvoer van alcohol en noem maar op.  Het grootste aanbod van de bij ons verkochte Californische wijn komt niet uit deze streek en komt bovendien van wijnhuizen met een grote productie, die kwantiteit boven kwaliteit verkiezen.  Je zult occasioneel wel een verdeler in Europa vinden, maar die vragen zo ontzettend veel voor een fles.  Wij deden regelmatig navraag of we wijn naar België konden verschepen, maar kregen meestal te horen dat het verschrikkelijk duur zou worden en dat we beter een paar flessen in onze bagage konden steken.  Uiteindelijk hebben we slechts 1 fles meegebracht, goed verpakt in onze koffer gestopt.       

   

  In één van mijn volgende postjes krijg je onze verslagen van de wijndegustaties.  We bezochten in Sonoma Wine County 22 wine estates en in Napa Valley 3.   In tegenstelling tot de meeste wijnhuizen in Frankrijk en in Italië (al volgt Toscane deze trend reeds) betaal je hier voor een proeverij, de prijzen gaan van 5$ tot 15$ (in Napa nog meer) voor het proeven van 3 tot 5 (soms meerdere) wijnen.  Wanneer je een fles koopt wordt het bedrag afgetrokken.   Meestal halen ze hun beste wijnen niet boven. 

   

  Typisch Amerikaans is de merchandising rond de wine estates.  Overal waar je de degustatieruimte binnenkomt wordt je eerst geconfronteerd met een halve souvenirwinkel.  Ze verkopen meestal petten, poloshirts, glazen ed. met het logo van het huis.  Op sommige plaatsen verkochten ze de grootste kitsch, geïmporteerde souvenirs uit Italië en Frakrijk naast gearomatiseerde olijfolie en kookboeken.  Het leukste en grappigste product waren teenslippers met druiventrossen.     

  P1010897   

   

  Wij logeerden in Healdsburg, middenin Sonoma wine county en zoals ik al eerder schreef de ideale uitvalbasis voor een tocht langs de verschillende wijnhuizen.  Bovendien heeft het stadje een gezellig centrum met leuke winkeltjes en talrijke restaurants.  Onze B&B Camellia Inn lag op 200m van het centrum, dus zeer handig als je ’s avonds bij het eten een flesje wilt kraken.  In het stadje zijn er ook enkele fietsverhuurpunten.  Er wordt veel gefietst in Sonoma, het leek wel een zondagse ochtend zoals wij die kennen als we hier gaan fietsen.  Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat er veel gefietst wordt.  Het landschap is zeer afwisselend, soms lijkt het alsof je ten zuiden van Siena (Toscane) bent, dan weer in de Bourgogne of Piemonte.  Natuurlijk ontbreken de mooie pittoreske dorpjes en stadjes en uiteraard de historische gebouwen die wij hier kennen.  Er zijn fietskaarten te verkrijgen met uitgestippelde fietsroutes en allerlei tips. De geoefende fietser kan de ‘bergen intrekken’ de minder geoefende wielertoerist blijft in de valleien waar het landschap glooiend is.  Het klimaat was zeer aangenaam, zonnig, warm maar altijd stond er een zacht briesje, heerlijk om fietsen te fietsen.      

 • Pin it! Print

  Wineries in Sonoma, Napa Valley en omgeving

  1574R-23582200465576-001IS999-010
  Het is natuurlijk onbegonnen werk om alle wijnhuizen in de buurt te bezoeken en bovendien ook nog al hun wijnen te proeven.  Als je eender waar ter wereld naar de wijnstreek trekt, is het aangeraden op voorhand wat huiswerk te maken.  Een plan uitstippelen, afspraken vastleggen, want niet overal geraak je zomaar binnen.  Als je in B&B logeert, kan de gastheer of gastvrouw je ook vaak gouden tips geven.  Wie naar Sonoma of Napa wil gaan kan alvast onderstaande sites bekijken.   Wine spectator neemt iedere maand wel één of andere wijnregio met aanbevolen hotels, restaurants en inside-informatie onder de loep.  Onze bevindingen lees je later. 

   

  http://www.sonoma.com/

  http://www.napavalley.com/

    

  Wijn proeverijgids of hoe je te gedragen bij een wijndegustatie.  Het belangrijkste: ‘wees gewoon jezelf’.

  http://www.winecountrygetaways.com/tastingroomguide.html