• Pin it! Print

    Gevulde inktvisjes met sausje van kerstomaatjes

    1 inktivisvoor 2 personen
     

     

    • 6 pijlinktvisjes  (schoongemaakt, tentakels bewaren)
    • 3 eieren (hardgekookt)
    • ½ el fijngehakte bieslook
    • 1 el fijngehakte bladpeterselie
    • 1 el boter
    • peper en zout

     

    Saus

    • 300 g kerstomaatjes (gehalveerd)
    • olijfolie
    • enkele saffraandraadjes
    • 1 el fijngehakte bieslook
    • 4 el witte wijnazijn
    • ½ el suiker
    • peper en zout
     

    Hak eieren en tentakels fijn en meng met de boter en de fijngehakte kruiden.  Breng op smaak met peper en zout.  Vul hiermee de schoongemaakt inktvisbuisjes en maak ze dicht met behulp van een houten prikkertje.   

     

    Week de saffraan in de wijnazijn.  Stoof de gehalveerde tomaatjes zachtjes in een beetje olijfolie. Strooi en de suiker over en blus met de wijnazijn en een scheutje kokend water.  Laat zachtjes verder koken tot de tomaatjes bijna gaar zijn.  Breng op smaak met peper en zout.  Leg de gevulde inktvisjes in de saus en laat ze enkele minuten garen.  Haal ze uit de saus, maar houd ze warm, laat de saus verder inkoken.  Werk af met fijngehakte bieslook.

     

    Tip: Indien er geen verse inktvis verkrijgbaar is kunnen diepgevroren inktvisbuisjes gebruikt worden.

     

    Wijn: Een witte Bourgogne of een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld.  

     

    Muziek: Iets jazzy (er bestaat betere maar waarom niet) … Twenty Something van Jamie Cullum

  • Pin it! Print

    Spiesje van scampi, tuinkruiden en parmaham

    scampi1Dit is weer een voorgerechtje dat uit ‘koelkastrestjes’ is samengesteld.
     

    2 personen

       
    • 8 scampi
    • 1 zongedroogde tomaat (op olie)
    • ½ el fijngehakte dragon
    • 1 salieblad
    • 1 el basilicum fijngehakt
    • peper
    • zout
    • 2 plakken parmaham
    • olie
    • 2 satéprikkers
    • Een beetje sla
    • groene en zwarte olijven
    • Xeressiroop (klik hier voor het recept)

    Hak de zongedroogde tomaat fijn en meng met de kruiden.  Pel de scampi, snij de rug over de volledige lengte in en verwijder het darmkanaal.  Vul deze opening met het tomaat-kruidenmengsel.  Bestrooi de scampi met peper en zout.  Snij de parmaham in repen (iets smaller dan de lengte van de scampi) en rol hierin de scampi één voor één.  Rijg telkens 4 scampi aan een stokje en bak tot ze gaar zijn.  Serveer met een beetje sla, olijven en de xeressiroop.

     

    Tip: De parmaham kan vervangen worden door andere gedroogde of gerookte hamsoorten.  In plaats van de xeressiroop kan je ook balsamicosiroop of een vinaigrette gebruiken.

     

    Wijn: Soave – Italië

     

    Muziek: All is Dream van Mercury Rev

    1 sacmpi

  • Pin it! Print

    Zalmcarpaccio met rauwe asperges en wasabivinaigrette

    1aspAsperges, ik kan er niet genoeg van krijgen en zolang het seizoen nog duurt, mogen jullie receptjes verwachten.
     
    • Verse zalmfilet
    • Groene asperges
    • Verse dille (fijngehakt)
     

    Voor de vinaigrette:

    • ½ el wasabi (Japanse mierikswortel)
    • 100 ml olijfolie
    • Sap van 1 citroen
    • Peper
    • Zout
     

    Snij de zalm in heel dunne plakjes.  Schil de asperges en snij ook deze in dunne plakjes.  Mix de ingrediënten voor de vinaigrette.  Schik de zalmplakjes en asperges op koude borden en overgiet met de vinaigrette.  Werk af met dille.

     

    Tip: Wasabi is zeer pikant en wordt veel in de Japanse keuken gebruikt.  Het kan vervangen worden door mierikswortelpuree of vers geraspte mierikswortel.

     

    Wijn: Puligny-Montrachet 2002 – Vincent Girardin

     

    Muziek: Funeral van Arcade Fire

      

      
  • Pin it! Print

    Rustieke zeevruchten spaghetti

    1 aOm het zomergevoel van de afgelopen weken nog een beetje vast te houden, serveer ik jullie vandaag een mediterraan pastaatje.    
         

    3-4 personen

     

    Zeevruchten naar keuze bvb. garnalen, scampi, pijlintvis, St. Jacobsmossel, venusschelpjes, mosselen

    1 ui

    1 teentje knoflook

    Olijfolie

    1 glaasje droge witte wijn

    Enkele saffraandraadjes

    1 blik gepelde tomaten (in blokjes)

    1 bosje bladpeterselie (grof gehakt)

    400 g spaghetti

    Piment d’ Espelette of chilipoeder

    peper en zout

     

    Garnalen en scampi pellen, inktvis in ringen snijden.  Venusschelpen en mosselen koken in een scheutje witte wijn, kookvocht opvangen en zeven.  Saffraan laten weken in de wijn. Ui in halve ringen snijden, look grof hakken en in een beetje olie glazig fruiten.  Voeg wijn met saffraan en eventueel kookvocht van de mosselen toe.  Laat even inkoken en voeg de tomaten en een half blik water toe.  Breng op smaak met peper en zout en het piment.  Laat op een zacht vuurtje 8-10 koken.  Kook intussen de spaghetti al dente (beetgaar). Voeg de scampi en/of garnalen bij de tomatensaus, kook 2 minuten, doe vervolgens de St. Jacobsmosselen en inktvis in de saus en kook 1 minuut mee.  Vlak voor het opdienen de peterselie en de mosselen toevoegen.  Meng de uitgelekte spaghetti onder de saus en dien op.

     

    Tip: Ook lekker met stukjes vaste witte vis.     

     

    Wijn: Pinot Grigio uit Italië

     

    Muziek: Tijdloos (verzameld werk) van Bram Vermeulen

  • Pin it! Print

    Varkenshaasje met parmaham en tuinkruiden in een jasje van fillodeeg

    11vark

    4 personen

      

     

     

     

     

    4 kleine varkenshaasjes (125-150g)

    1 el olie

    1 el boter

    peper en zout

    2 el gehakte bieslook

    2 el gehakte basilicum

    2 el gehakte bladpeterselie

    12 plakjes parmaham

    2 vellen fillodeeg

    2 el gesmolten boter

    100 ml Marsala (wijn)

     

    Verwarm de oven voor op 225°.   De varkenshaasjes met peper en zout kruiden en aan alle kanten bruinbakken in olie en boter.  Haal ze uit de pan en laat ze even rusten.  Giet het braadvet uit de pan en blus de pan met de Masala en laat deze inkoken tot een jus.  Wentel ze door de gehakte tuinkruiden.  Wikkel de haasjes in parmaham. Snij de vellen fillodeeg in 2 en bestrijk aan 1 zijde met gesmolten boter.  Leg hierop de in Parmaham gewikkelde varkenshaasjes en vouw het deeg rond het vlees.  Bestrijk de paketjes aan de bovenkant met gesmolten boter en bak ze gedurende 15 tot 20 minuten in de oven.   Halveer de plakjes en serveer met de jus.

     

    Klik op onderstaande foto om de bereidingswijze in beeld te zien.

     
    1 vark8

     

     

     

     

    Tip: Serveer met verse prinsesboontjes en gekookte aardappeltjes. 

     

    Wijn: Merlot Riverva 2003 van Castel Schwanburg

     

    Muziek: The Optimist Lp van Turin Brakes