• Pin it! Print

    Buiten koken

    bbqVaak hoor ik mensen zeggen: ‘we zijn nogmaals uitgenodigd op de zoveelste BBQ, weer dezelfde worsten, sla en cocktailsaus …’.  Maar eigenlijk kun je op je BBQ ook andere bereidingen maken.  Groenten, aardappelen, vis, scampi, desserts, enz. in principe kan alles. 
     

    aard3aard1

    Ratatouille op de BBQ

    1 bol knoflook

    Ui

    Paprika (rood, geel, oranje)

    Champignons

    Kerstomaatjes of trostomaat

    Courgette

    Aubergine

    Olijfolie

    Balsamico

    Peper en zout

     

    Snij aan de bovenkant van de knoflook een plakje af en wikkel hem in aluminiumfolie en leg hem 25 minuten op de BBQ.  Snij de groenten in hapklare stukken (kerstomaatjes heel laten) en doe ze in een aluminium (wegwerp) schaal, overgiet met een scheut olijfolie en strooi er Provencaalse kruiden over. Plaats de schaal op de barbecue en grill de groenten tot ze gaar zijn (6-8 minuten).  Haal de schaal van het vuur en knijp de knoflook uit boven de groenten.  Giet er een scheutje olijfolie en balsamico over.  Breng op smaak met peper en zout.

    Een schitterend vegetarisch BBQ recept.

     
    aard

     

     

    Aardappel met salie 

    Middelgrote aardappelen

    Salieblaadjes

    Olijfolie

    Fleur de sel

     

    Schil de aardappelen en halveer ze in de lengte.  Leg tussen de 2 helften telkens een salieblad en bestrooi met fleur de sel.  Bestrijk de aardappelen met olijfolie en wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze op de BBQ tot ze gaar zijn. 

     

    Serveer deze 2 gerechten naar keuze, wij aten hierbij kippenworstjes en kalkoensaté.

      

    Tip: bij de aardappelen kan de salie vervangen worden door rozemarijn.

     

    Wijntip: Volnay 1er Cru, Les Santenots van Vincent Girardin.  Eén van de enige rode bourgognes die ik heerlijk vind.  

     

    Muziek: Songbird van Eva Cassidy

       
    nopje2
    BBQ = feest voor de kat!     

      

  • Pin it! Print

    Klassieker in een ander (lichter) jasje

    Steak Béarnaise met frietjes

    steak friet

     

     

    Voor de frietjes:

    Frietaardappelen

    Olijfolie

    Grof zeezout of Fleur de sel

    Schil de aardappelen en snij ze in dikke frieten.  Leg de frieten (niet te veel opeen) op een met olie bestreken bakplaat, overgiet met een scheutje olijfolie.  Schep de frieten (met de hand) goed door de olie en bak ze gedurende 30 à 40 minuten of tot ze goudbruin zijn in het midden van de oven op 250°.  Bestrooi de frieten met zout en dien op.

    Voor de Béarnaise:

    1 eigeel

    Délifine (van Solo) of room

    1 el fijngehakte dragon

    1 scheutje dragonazijn

    peper en zout

    Verwarm een beetje room au-bain-marie en roer het eigeel eronder.  Voeg beetje bij beetje (al roerend) de rest van de room en de dragonazijn toe.  Breng op smaak met de peper en de verse dragon.  Serveer de frietjes met een steak naar keuze, overgiet met de Béarnaise en geef er sla en mayonaise bij. 

    Wijntip: Cabernet-Sauvignon-Merlot, bijvb. Montevetrano (Colli di Salerno).  Ook een leuk B&B adres!

    Wijnhuis: http://www.montevetrano.it/

    B&B: http://www.lavecchiaquercia.it

    Tip:  Het duurste zout en volgens sommigen in culinair opzicht ook het beste, wordt gewonnen in de verdampingsbassins aan de Middellandse Zee.  Wanneer een bassin met vers zeewater gevuld wordt, duurt het nog lange tijd voordat het water is verdampt en het zout uitkristalliseert. Maar op het water komt een flinterdun vliesje te liggen, dit is fleur de sel. Het vliesje wordt uiterst voorzichtig van het water geschept en verzameld. Dit handwerkje is tijdrovend en per 35 vierkante meter komt er slechts één kilo van vrij. Vandaar dat fleur de sel zo duur is.

     

  • Pin it! Print

    Kabeljauw met groene asperges, dillensausje en aardappelchips

    kabeljauw2 personen

    • 2 kabeljauwhaasjes
    • 6 groene asperges, schoongemaakt  (op de foto staan witte, maar met groene smaakt het beter)
    • Dille, fijngehakt
    • 1 aardappel, geschild
    • 1 eidooier
    • 100 ml room
    • Citroensap
    • Peper en zout
    • Bloem
    • Boter
    • Olie

    Stoom de asperges gaar.  Dep kabeljauwhaasjes droog en wentel ze in bloem.  Breng op smaak met peper en zout en bak ze in een beetje olie met boter.  Verwarm een scheutje room au-bain-marie, klop hieronder de eidooier, dille en enkele druppels citroensap.  Voeg de rest van de room toe en laat even indikken.  Breng op smaak met peper en zout.  Schaaf aardappel in dunne plakjes en dep goed droog.  Bak de aardappelplakjes in hete olie tot ze krokant en lichtbruin zijn (Chips).

    Serveer met aardappelpuree

    Tip: Groene asperges moeten niet geschild worden, in tegenstelling tot de witte.    

    Wijn: Sauvignon blanc uit Frankrijk of Nieuwe Wereld

    Muziek: The information van Beck

     

  • Pin it! Print

    Wijn proeven

    Het was weer heerlijk proeven tijdens de wijndegustatie van Ad Bibendum in Hasselt en met het schitterende weer konden we dat (gelukkig) buiten doen.  Als liefhebber van Shiraz, Carbernet Sauvignon, Merlot en combinaties hiervan kon ik mijn hartje weer ophalen.  Zoals het hoort begonnen we met wit en de wijnen van Seresin konden ons (zoals gewoonlijk) meer dan bekoren. 

     

     

     
    bighandDe sympathieke Michael Seresin, liet ons stuk voor stuk pareltjes proeven.  De Riesling 2004 was nog te jong, maar de ‘Marama’ Sauvignon Blanc 2005 en de Estate Gewurzstraminer 2006 mochten er zeker zijn.  Seresin Estate ligt in Marlborough, Nieuw Zeeland in een vallei met het meest uren zon van Nieuw Zeeland en dat proef je natuurlijk.  Ik ben een fan, wil je dat ook worden volg dan de hand (het logo van Seresin).

     

    Bij de 100 % Shiraz vielen volgende wijnen zeer in de smaak:

    Pikes Shiraz 2002 uit Australië ***

    ‘QV’ de Quinta de Viluco Syrah 2005 Maipo Valley uit Chili **

    Een tegenvaller: Leewin Estate ‘Art Series’ Shiraz 2003 uit Australië

     

    Verder was de Merlot-Cabernet-Syrah ‘Reserve’ 2004 van Casa Tamaya uit Chili, een erg aangename ontdekking.  Prijs/kwaliteit zeer correct.  In de hogere prijsklasse vond ik ‘Olive Hill Vineyard’ Shiraz/Grenache/Mourvèdre 2004 van Burge Family uit Australie enorm goed.  Een wijn met een smaakaroma van perzik en abrikoos.

     

    Tijdens deze degustatie waren het vooral de Spanjaarden die ons charmeerden.  Voornamelijk (in willekeurige volgorde):

    • Edniedaos ‘La Universal’ 2005
    • Venta Mazarron ‘Vino de la Tierra de Zamora’ 2004
    • Clos Martinet 2004 – Priorat.  Krijgt van Parker 94/100

    Zeer mooie  wijnen gemaakt van, voor mij, onbekende druivensoorten:

    • Paixar Mencía 2004 – Birzo (100% Mencía)
    • Gratallops ‘Partida Bellvisos’ 2004 (Garnatxa & Beluda) – Zeer kleine oplage!  Slechts 1100 flessen en 100 magnumflessen)

     

     

    vino2Maar de ontdekking van de dag (ook Spaans) waren de wijnen van Bodega Ercavio. De Duitse Alexandra Schmedes uit de wijnregio ‘Pfalz’, kwam via een omweg (oa. Toscane en Zuid Afrika) terecht in Spanje.  Waar ze in 1998, in Rioja, Margarita Madrigal en Gonzalo Rodriguez ontmoet.  Een jaar later besluiten ze samen te werken. Ze renoveerden een oude ‘winery’ uit 1851 zo’n 60 km ten oosten van Toledo, die werd omgedoopt tot Bodegas Ercavio.
    • 2005 Tempranillo Cabernet – 80% Tempranillo & 20% Cabernet - uitstekende BBQ wijn
    • 2005 Tempranillo ‘Roble’- 100% Tempranillo * Volgens Parker: The 2005 Ercavio Roble is a remarkable value. Produced from 100% Cencibel (Tempranillo), and was aged for 5 months in French and American oak. Purple colored, with fragrant spice box, tobacco, blueberry, and blackberry aromas, this full-bodied effort has gobs of ripe fruit, a firm structure, and a 40-second finish, not bad value for a sawbuck. Although this well-made wine will surely evolve for 2-3 years, who will have the patience? This is one to purchase by the case. Score 90/100.  Zeer lekker, maar volgens mij had Ad Bibendum een betere 100% Tempranillo nl.:
    • Mano a Mano Tempranillo 2005 – La Mancha, voor maar € 1,35 meer. **
    • 2003 ‘Limited Reserva’ - 90% Tempranillo & 10% Merlot. **
    • 2003 ‘La Meseta’ 60% Shiraz & 40% Tempranillo.***  Een voor mij toch wel erg uitzonderlijke combinatie, maar verrassend lekker.

    Hun paradepaardje (en terecht):

    • 2004  LA PLAZUELA - 80% Cencibel & 20% Garnacha. ****  Volgens Parker: The flagship 2004 La Plazuela is 80% Cencibel (Tempranillo) and 20% Garnacha with the Cencibel vines ranging in age from 90-105 years. Purple/black-colored, the wine displays complex aromas of earth, forest floor, mushrooms, espresso roast, black cherry, and blackberry.

    Er viel uiteraard nog veel meer te proeven, maar dat doen we een volgende keer.  

     

  • Pin it! Print

    Snel, lekker, eenvoudig …

    toast3De lekkerste gerechtjes (vooral voorgerechtjes) maak ik eigenlijk met restjes en zo zijn ook overbekende gerechten als pizza, Cesar Salad, enz. ontstaan.  Bij het openen van de koelkast en de voorraadkast begint mijn brein te creëren.  Nog enkele kerstomaatjes, wat zwarte olijven, een bokaaltje artisjokbodems, een beetje olijfolie en rode wijnazijn, een sneetje toastbrood, enkele plakjes gerookte ham, een teentje knoflook, basilicum en rucola in potten op de vensterbank, dat roept om een Italiaans getinte salade. 
     
    toast2toast

    Artisjokbodems in stukken snijden, tomaatjes halveren en met basilicum en rucola op een bord schikken. Overgiet met olijfolie en rode wijnazijn.  Brood toasten in grillpan, met knoflook even over de toast strijken, overgieten met scheutje olijfolie en beleggen met gerookte ham.    Leg de toast bovenop de salade en breng op smaak met grof zout, olijfolie en peper. Werk af met de olijven. 

    Salade of voorgerecht.

    Tip: de artisjokbodems kunnen vervangen worden door artisjokhartjes.

    Wijn: Verdicchio, Italië

    Muziek: Isobel Campbell & Mark Lanagan - Ballad of the broken seas