aperitiefhapjes, amuses, finger food

  • Pin it! Print

    Shiitakes gevuld met kruidig kippengehakt

    Om nog enkele kilo’s kwijt te geraken voor onze vakantie, ben ik de laatste week volledig volgens de goede voedselcombinaties aan het eten/koken. Er staan op dit moment ook geen koolhydraten op het menu. Het is uiteraard belangrijk om smakelijk en veelzijdig te koken, anders is het veel moeilijker om vol te houden. Ik combineerde deze shiitakes met gestoomde broccoli, die op smaak bracht met oestersaus, look, gember en lente-ui. Je kunt deze paddenstoelen eveneens als hapje serveren.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Quiche met tomaat, chorizo en feta

    Een quiche is ideaal om restjes te verwerken. Lekker als lunch of bij een glaasje wijn, bier of cava. Voor de quiche gebruikte ik kant-en-klaar bladerdeeg, veel verse kruiden, een restje feta, enkele tomaten en verse chorizoworst. Kan zowel koud als warm gegeten worden.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Coquille met een coulis van waterkers

    Zaterdag kwamen er vrienden eten en voor één keer stond ik niet achter het fornuis. Mijn man had zin om een namiddag te kokkerellen en koos twee gerechten uit op de site VTM koken.

    Als voorgerecht maakte hij langoustines met tartaar van tomaat en wakamé met espuma van olijfolie en limoen. Het hoofdgerecht was zeebaarsfilet met venkel, geplette aardappelen en limoenmousseline. Zowel onze gasten als ikzelf vonden het super lekker. Hij had meer dan zijn best gedaan om ons culinair te verwennen. Omdat ik het niet kon laten toverde ik twee amuses op tafel met ingrediënten die ik huis had. Twee klassiekers, één met avocado en gerookte zalm en deze coquille met een coulis van waterkers. Het waren twee eenvoudige, maar lekkere starters.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Aziatische notenmix

    In Bali at ik ooit lekkere gekruide nootjes. Ze waren zoet, zout en pittig tegelijk. Het recept heb ik niet kunnen achterhalen, maar ik probeerde laatst dit recept uit voor mijn verjaardagsfeestje. De gasten vonden het heerlijk en waren verrast dat ik ze zelf had gemaakt. Het loont de moeite om het zelf te proberen.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Lekkere Griekse mezze (Tzatziki, tarama, Melitzanosaláta)

     

    tarama, grieks, tzatziki, auberginedip, culinair atelier

    Om in de zomersfeer te blijven serveer ik vandaag nog enkele Griekse mezze. De ingrediënten zoals bijvoorbeeld het viskuit en de echte Griekse pitabroodjes zijn te koop in Griekse speciaalzaken, de andere zaken zijn gemakkelijk in de supermarkt te vinden. De schaaltjes en het bord zijn het ontwerp van Pascale Naessens uit de reeks Pure van Serax. Bijzonder mooi!

     

    Tzatziki

    1 grote komkommer
    2 teentjes knoflook
    1/2 liter Griekse yoghurt
    1,5 eetlepel olijfolie

    1/4 theelepel zout

    De komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand. De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een kom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje onder voortdurend roeren de olie toevoegen. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.


    Tarama

    1 soeplepel gerookte kabeljauwkuit (Griekse winkel)
    1/3 kopje lauw water
    330 ml koolzaadolie
    ½ citroen
    enkele zwarte olijven


    Doe het viskuit en het lauwe water in een maat- of mixbeker. Mix even tot water en kuit gemengd zijn. Mix nu druppelsgewijs (zoals bij mayonaise) de olie in het mengsel. Wanneer je een dikke ‘mayonaise’ hebt, voeg je het sap van een halve citroen toe. Doe dit in delen en proef telkens zodat de tarama niet te zuur is, je kunt altijd toevoegen. Doe het mengsel in een schaal en garneer met enkele olijven.


    Auberginedip (Melitzanosaláta)

    3 aubergines
    1 teentje knoflook (geperst)
    Zout
    1 citroen
    1,5 dl olijfolie extra vergine

    Verwarm de oven op 200°. Prik met een vork gaatjes in de aubergine en plaats ze 30 tot 40 minuten in de warme oven. De schil zal verkleuren en de aubergines zullen binnenin zacht worden. Laat de aubergines afkoelen en verwijder de schil. Hak het vruchtvlees heel fijn (eventueel mixen) en voeg de knoflook en zoveel citroensap toe als nodig. Roer er zoals bij mayonaise druppelsgewijs de olijfolie onder. Breng op smaak met zout en eventueel nog extra citroensap.

    Serveer als voorgerecht of als hapje met pita of plat brood. Ook lekker bij lamsvlees, BBQ, bij gegrilde vis, …