aperitief en andere drankjes

  • Pin it! Print

    Gegrilde groene asperges met panchetta, balsamico-honingvinaigrette en tomatentartaar

     

    piemonte 013.JPG

    Gisteren was de eerst les van de reeks ‘koken met asperges’. Dit was één van de gerechtjes die we gemaakt hebben. Ook heel erg geschikt op de barbecue te maken.

    (de foto werd gemaakt op een boerenmarkt in Nizza Monferato in Piemonte/Italië) 

    Voor 6 personen

    6 à 12 groene asperges
    6 à 12 plakken panchetta
    Olijfolie
    1 tl mosterd
    1 el honing
    4 el olijfolie extra vergine
    2 el balsamico
    6 rijpe tomaten (ontveld en ontpit)
    1 el verse basilicum + wat extra voor de vinaigrette (fijngesneden)
    ½ el bieslook (fijngesneden)
    ½ el bladpeterselie (fijngesneden)
    Peper en zout
    1 el olijfolie 
    peper
    zout


    Snijd de vezelige uiteinden van de asperges en verwijder eventueel de ‘schubben’. Wikkel de asperges in een plakje panchetta, maar laat de uiteinden vrij. Maak de vinaigrette door de mosterd te mengen met de honing en er vervolgens de olijfolie en balsamico onder te roeren. Breng op smaak met peper en zout en een beetje fijngesneden basilicum. Hak de tomaten fijn en vermeng met de kruiden, olijfolie en breng op smaak met peper en zout.Grill de asperges in een hete grillpan tot de panchetta krokant is. Schik naar keuze op langwerpige of diepe bordjes.

  • Pin it! Print

    Zon, Mojito en BBQ

    P1060757

     

    Wat wil een mens nog meer tijdens een lang pinksterweekend? Terwijl de barbecue wordt aangemaakt, genieten van het avondzonnetje, een Mojito, wat brood met tapenade en plakjes salami. Het lijkt wel vakantie. Hier volgt alvast een voorsmaakje van wat u deze week te wachten staat. Op naar het volgende feestje!

    P1060760

    P1060761

    P1060767

    P1060772



     

    Mojito

    2 klontjes rietsuiker

    4 cl bacardi rum

    4-5 partjes limoen

    4-5 muntblaadjes

     

    Doe bovenstaande ingrediënten in een glas en stamp goed aan. Vul het glas vervolgens aan met 2 x 4 cl limoensap, 1 el cruched ijs en spa bruis.

     

    Dit recept kreeg ik van een lieve jonge dame uit een Limburgs cafeetje.

     

     

  • Pin it! Print

    Floc de Gascogne, alleen als hij ijskoud is

    floc de gascogne



    Eigenlijk drinken wij als aperitief meestal witte wijn, soms champagne of andere bubbels en bij uitzondering een huisaperitief. Maar een mens wil al eens iets nieuws proberen. In de streek van Gascogne kan je moeilijk naast de ontelbare reclameborden kijken, die floc de Gascogne en Armagnac aanprijzen. Onze eerste fles, was een witte Floc, die ik best aangenaam vond. De smaak deed mij een beetje denken aan witte Martini, maar dan minder uitgesproken en volgens mij ook minder alcoholisch. Enkele dagen later zagen we dat er ook rode Floc de Gascogne bestaat en wij kregen een vakkundige uitleg van een verkoopster. Het drankje is eigenlijk niet meer dan rood druivensap voor de rode floc en wit sap voor de witte floc, dat afkomstig is van de lokale druivensoorten en dat wordt vermengd met eau de vie. Eigenlijk met jonge Armagnac of liever de basis van Armagnac alvorens die op eiken vaten wordt gerijpt. De verhouding is 2/3 sap en 1/3 eau de vie. Het is een zoet aperitief, dat koud gedronken wordt (tussen 6 en 8° C) en dat had mijn man een beetje te letterlijk genomen en plaatste de fles iets te lang in de diepvriezer. Het resultaat een flocijslolly in een fles.

    Meer lezen >>>